Csökkenő pályára állt az uniós emissziós kvóták árfolyama október utolsó két hetében

Papp Bernadett – Piacelemzési Vezető

A blue and green rectangular sign with white text

Description automatically generated

A historikus szezonalitást megerősítve, az irányadó európai kibocsátási egységek árfolyama október 27-ig 2,18 százalékkal csökkent az előző havi záróárhoz viszonyítva. A hónap harmadik és negyedik hetében összesen 7,68 százalékkal zuhant az árfolyam, folytatva a csökkenő trendet. Éves összehasonlításban, 5,50 százalékkal kellett kevesebbet fizetni egy tonna CO2-kibocsátásért október 27-én, mint 2022 december utolsó napján.

 

A decemberi lejáratú uniós kvóta árfolyamának változása (euró / tonna) és kereskedett mennyisége (lot, 1 lot = 1 000 tonna)

Forrás: ICE Endex

Elmondható, hogy az enyhe ősz és a lassú gazdasági növekedés nem kedvez a vásárlóknak.

A korábbi hetek mintáját megtörve, megszűnni látszik a kibocsátási egységek és az európai gáz árfolyamának együtt mozgása. Míg az emissziós kvóták árfolyama egy hét alatt több mint 2 euróval csökkent, a következő havi leszállítású európai gáz árfolyama 1,29 százalékkal emelkedett a folyamatos geopolitikai kockázatok miatt.

Az uniós kvóták, német áram, TTF gáz és európai szén árfolyamának normalizált grafikonja

Forrás: Pact Capital

A kereskedés során, nap közben az erős árverési eredmények támasztották alá az árfolyamot. Október utolsó hetében, az öt árverésből négy zárt prémiummal a másodlagos piaci árakhoz viszonyítva. A prémium mértéke három napon is meghaladta a 20 eurocentet. Az erős eredmények azonban nem tudtak változtatni az árfolyam irányán és nap végén az irányadó kontraktus veszteséggel zárta a napot, október 25-től 27-ig már a 80 eurós szint alatt.

A várakozásokkal ellentétben nem sok vásárló sorakozott fel ezeken a szinteken. Ráadásul, a hetente publikált adatok szerint a befektetési alapok 42,71 százalékkal tovább növelték nettó eladási pozíciójukat az október 20-ra végződő héten 13,8 millió egységre. Az adatok tovább rontották a hangulatot a kibocsátási egységek európai piacán.

Előre tekintve azonban az látható, hogy a kvóták árfolyama novemberben általában emelkedik. Ennek hátterében egyrészt az intenzív fűtési szezon megnövekedett fedezési igénye áll. Másrészt, azok a vállalatok, amelyek kibocsátásukat abban az évben óhajtják fedezni, amikor az keletkezett, nem feltétlenül hagyják vásárlásaikat decemberre, amikor az ünnepek miatt jelentősen alacsonyabb az árveréseken elérhető havi kvótamennyiség. Az elmúlt öt évben, átlagosan 15,35 százalékkal nőtt a kvóták árfolyama novemberben az előző hónaphoz képest.

A decemberi lejáratú uniós emissziós kvóta havi árfolyamváltozása az elmúlt öt évben

A screenshot of a computer screen

Description automatically generated

Forrás: ICE Endex

Kisebb jogi változások is életbe léptek az elmúlt hetekben. Az Európai Bizottság elfogadta a felülvizsgált Aukciós Rendeletet és a javított Forgalmi-jegyzék Rendeletet. Fontos változás az eredeti javaslathoz képest, hogy az a paragrafus, amely szerint a központi adminisztrátor díjat róhat ki a központ forgalmi jegyzékben számlával rendelkezőkre, törlésre került a Forgalmi-jegyzék Rendeletből.

PACT_EUA 2023

PACT_EUA commodities correlation 20230313