XXVII. Magyar Energia Szimpózium

A Magyar Energetikai Társaság idén 2023. október 5. (csütörtök) rendezi meg a Magyar Energia Szimpóziumot. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

MNB ZöldÁram Konferencia - 2023. szeptember 14-én

2023. szeptember 14-én a ZöldÁram Konferencián előadást tart Szövetségünk elnöke, Orbán Tibor is. A konferencia az MNB youtube csatornáján is követhető.

REPowerEU - Szakmai konferencia a magyar Helyreállítási Terv önálló energetikai fejezetéről

Az augusztus 31-én az Európai Bizottságnak a Kormány által benyújtott magyar REPowerEU fejezet Magyarország eddigi legnagyobb, uniós támogatást és hitelt tartalmazó energetikai helyreállítási reform- és beruházáscsomagja. A Helyreállítási Terv energiaátmenetet gyorsító kiegészítéseként kb. 2300 milliárd Ft-ról szól. A REPowerEU fejezetben minden Uniós tagállamnak ki kell fejtenie: milyen intézkedésekkel, programokkal kívánja az ország csökkenteni, megszüntetni az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét az energiatakarékosság, a beszerzési források diverzifikálása és az energiaátmenet (tiszta energiára való átállás) felgyorsítása révén. Az online konferencia során az illetékes döntéshozók bemutatják a magyar REPowerEU tervet és folyamatát, majd a meghívott szakmai civil előadókkal megvizsgálják, hogy mennyiben felel meg a terv a célkitűzéseknek.

„AZ ENERGIA JÖVŐJE AZ INTELLIGENS FOGYASZTÁS” - workshop

AZ ENERGIA JÖVŐJE AZ INTELLIGENS FOGYASZTÁS” - workshop. Az esemény 2023. szeptember 21-én, a budapesti Cseh Nagykövetségen kerül megrendezésre a 1064 Budapest, Rózsa utca 61. címen (első emeleti díszterem).

Távhő Focikupa a 125 éves Tatabánya Erőmű Kft. szervezésében

A Tatabánya Erőmű Kft. idén ünnepli fennállásának 125. évfordulóját. A jeles alkalomból egy kivételes eseményt álmodtak meg, amely a sport és a közösség összekötésével a Focikupában testesül meg.

Távhő dekarbonizációs workshop Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által kiírt tendert elnyerve Szövetségünk workshopot szervez Bosznia-Hercegovinában és Horvátországban a geotermikus energia távhő-célú hasznosítási lehetőségeiben rejlő hazai tapasztalatok és tudás átadása céljából.

Búcsúzunk Tanka Sándortól

Elhunyt Tanka Sándor Szövetségünk műszaki bizottságának korábbi vezetője.

2023. őszén újból MaTáSzSz Online Akadémia

Az Online Akadémia VI. szemináriumát ősszel indítjuk el, várjuk előadók jelentkezését 2023. szeptember 22-ig. Idén az előadások mellett szeretnénk lehetőséget biztosítani arra is, hogy gyakorlati bemutatókat is tarthassanak előadóink.

A MEKH által elismert CO2 kvótaköltség számításához szükséges idei árak

Azon távhős cégek számára, akik CO2 kvóta vásárlásra kötelezettek, fontos információ hogy augusztus hónap második keddi kereskedési napjának végére (2023. augusztus 8-án) a Dec23 kontraktus elszámoló ára 84,34 euró, míg a Dec24 kontraktus elszámoló ára 88,51 euró lett az ICE tőzsdén.

32,1 Mrd Ft többletforrás a felsőoktatási intézmények számára a megnövekedett energiaköltségekre

Megjelent az egyes felsőoktatási intézmények energia-veszélyhelyzet miatti energiaár-növekedésből eredő többletköltségének kompenzációjáról szóló 1292/2023. (VII. 19.) Korm. határozat. A határozat 32,1 Mrd Ft többletforrást biztosít a felsőoktatási intézmények számára a megnövekedett energiaköltségekre (közöttük a távhőre) figyelemmel. Emellett felhívja a kultúráért és innovációért felelős minisztert, hogy készítsen előrejelzést a 2024. évre a kormány számára 2023. november 30-áig.