A rendszerváltás környékén jelentős változások történtek a hazai távhőszolgáltatás területén is:
Korábban a távhőszolgáltatói feladatokat többnyire egyéb feladatokat is ellátó gazdasági szervezetek, leginkább ingatlankezelő vállalatok végezték. Ezek a vállalatok idővel létrehozták szakmai szervezetüket, az Ingatlankezelő Társaságot. A szakbizottsági keretek között működő szervezeten belül azonban a munkakapcsolat laza volt.
 
A rendszerváltozást követően a hatékonyabb érdekérvényesítés érdekében szükségessé vált a kapcsolat szorosabbra fűzése. Így az ingatlankezelő és városgazdálkodást folytató gazdasági szervezetek 1990-ben életre hívták a Hőszolgáltatási Egyesülést. Az új szervezet neve 1993-ban Magyar Hőszolgáltatási Egyesülésre módosult.
 
Az egyesülés megalakulásával szinte egyidőben, 1989-ben létrejött a kizárólagos tevékenységként távhőszolgáltatást végző vállalatokból a Távhőszolgáltatók Egyesülése.
 
Később a megyei távhőszolgáltató vállalatok megszűntek. Az addig működő Távhőszolgáltatók Egyesülése feladatainak és tevékenységének átvállalásával végül megalakult a társadalmi szervezetként bejegyzett Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége.
 
A MaTáSzSz alapításának 25. évfordulójára készített kisfilm az alábbi linken érhető el.