Korszerű kiber-biztonsági szempontból is védett kontrollerek a szabályozás és vezérléstechnikában

A XXI század számtalan kihívást tartogat a rendszereket üzemeltetők számára, de mindenképpen új probléma a kiber-biztonság kérdése a távhőszolgáltatás területén. Ez a veszély nem elsősorban az adminisztratív területeket (pl.: számlázás, adatgyűjtés) fenyegeti, bár ott is sok probléma ellen kell védekezni, hanem a fűtőművek irányítástechnikáját és a hőközpontok távvezérlési, szabályozási feladatait

Öntanuló „Okos Otthon” technológiák a távfűtéses lakásokban

A drasztikusan emelkedő energiaárak megtakarításra ösztönzik a távhő felhasználókat. A kívánt energiamegtakarítás elérésében segítségükre lehetnek a legmodernebb „Okos Otthon” technológiák, melyek alkalmazásával az energiamegtakarítás mellett növelhető a komfortérzetet is.

Automatizálási esettanulmányok távhő rendszereknél Szekszárdon, Szolnokon és a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

A távfűtési rendszerek automatizálási szempontból ötvözik a hagyományosnak tekinthető épületautomatikai és az ipari, infrastruktúra automatizálási feladatokat, hiszen nagy kiterjedésű csőhálózat köti össze a termelő-illetve fogyasztói oldalt, ugyanakkor a zavartalan működéshez épületgépészeti eszközöket kell összehangoltan működtetni. A zavartalan működés biztosításához elengedhetetlenek a tervezhető, jövőbe mutató fejlesztések, viszont a már kiépített rendszerek esetében nagyon ritkán adatik meg a lehetőség, hogy egészében lecseréljük az eddig használt eszközállományt akár egy huzamosabb üzemszünet keretében.

Automatikus adatgyűjtés, távleolvasó technológiák

Európában az épületek és ipari létesítmények fűtése és hűtése teszi ki a teljes energiafogyasztás 50%-át. A növekvő igény és drasztikusan dráguló energia árak mellett fenntartható stratégiára van szükség a klíma- és hatékonysági célok teljesítése érdekében, amely egyesíti a megújuló energia használat részarányának és az ellátás biztonságnak a növekedését. A meglévő távfűtési hálózatok optimalizálásához valós tudásra és folyamatos adatokra van szükség a tényleges rendszerkapacitás, áramlási és hőmérsékleti viszonyokról.

Digitális adatgyűjtési és kommunikációs technológiák

A digitális működés, az „okos” megoldások nem nélkülözhetik a mérési-működési adatok –akár folyamatosan frissülő—jelenlétét. Ezért a távhőiparban is sokféle adattovábbítási módszert, technológiát kell alkalmazni. Az alábbi linkre kattintva ismerje meg a rendszerek fejlődésének folyamatát ill. a legmodernebb kommunikációs technológiákat és azok működését (LoRaWAN ill 4G technológia).

Digitalizáció: Térinformatikai és téradatkezelő megoldások a műszaki nyilvántartásban

Digitalizáció. Manapság, különösen a pandémia óta, egyre többet halljuk ezt a szót. Bárhogy is nézzük az utóbbi időben a digitális technológiák használata egyre inkább létkérdéssé válik a hétköznapi életünkben. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a világ működésébe hamarosan belép egy új generáció, amely – mint általában – az eddigiektől eltérő értékrenddel rendelkezik. Ők a ma gyermekei és tanulói, valamint ők a holnap munkavállalói és vezetői. Ebből a szemszögből vajon mit jelent a digitalizáció, mit jelent a műszaki térinformatika - ezt a kérdést járta körbe a Digitalizáció és Okos Távhő Munkacsoport

Dr. Büki Gergely Távhő Ígérete elismerés - nyertes pályázatok

A MaTáSzSz Elnöksége 2021. április 22-én tartott ülésén döntött és határozatot hozott a Dr. Büki Gergely Távhő Ígérete díj 2021. évi odaítéléséről

Gyászolunk - elhunyt Csehi József

Szomorúan adunk tájékoztatást, hogy életének 78. évében elhunyt Csehi József, Knuth Károly díjas mérnök kollégánk.

Használati melegvíz órák „Okos” leolvasása a KECSKEMÉTI TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft.-nél.

Cégünk közel 11.000 háztartásnak biztosít melegvíz szolgáltatást. A szolgáltatás ellenértékének elszámolásához mindenhol melegvízórákat használunk. Ezen berendezéseknek egy része rádiós jeladású, így azokból az adatokat központi adatgyűjtőn keresztül ki lehet olvasni. A fennmaradó melegvízóráknál viszont a hagyományos kézi leolvasásra van szükség.

Komplex, korszerű ügyfélszolgálati rendszer kialakítása a SZÉPHŐ ZRT.-nél

Új szakaszába lépett a székesfehérvári SZÉPHŐ ZRT. ügyfélszolgálati tevékenységének, ügyfélkapcsolati szolgáltatásának elektronizálását célzó program.