Tudta, hogy az otthonainkban elhasznált energia
79 %-át a fűtésre és a melegvízre fordítjuk?

 

A tudatos energiafelhasználással sokat takarékoskodhatunk!

 

  • Fontos tudni, hogy 1°C-kal alacsonyabb helyiség hőmérséklet beállításával mintegy 6% fűtési energiamegtakarítást érhetünk el.
  • Használjuk a radiátorszelepeket! Ha a fűtés korszerű és a radiátorokon van szabályozó szelep, akkor a helyiségek hőmérsékletét igazítsuk az igényekhez, takarékoskodjunk.
  • A radiátorszelep működése: jobbra fordításával (zárásával) alacsonyabb, míg a balra csavarásával (nyitásával) magasabb hőmérséklet állítható be. Ha valaki túl melegnek érzi a hőmérsékletet, állítsa alacsonyabb fokozatra a radiátorszelepet. A termosztatikus szelep automatikus működést tesz lehetővé, csak addig engedi a fűtővizet a fűtőtestbe, amíg a helyiség hőmérséklete el nem éri a hőfokszabályozón beállított értéket. Ezt követően automatikusan elzárja a fűtővíz útját. Amennyiben ugyanezen állásban a szoba levegőjének hőmérséklete a beállított érték alá csökken, a szelep újra nyit, és a radiátor felmelegszik.
  • A fűtőtesteket ne takarjuk el! A függöny, bútorok akadályozzák a helyiségben cirkuláló levegő áramlását.
  • Fűtsünk a használathoz igazodva! A kevesebbet használt helyiségeket (pl. folyosó, tároló helyiségek), nem szükséges olyan melegre fűteni, mint például a nappalit és a gyerekszobát. Éjszakára vagy ha hosszabb időre elmegyünk otthonról, a hőmérsékletet vegyük alacsonyabbra. Az eltérő hőmérsékletű helyiségek között csukjuk be az ajtókat! Amennyiben a helyiségek között ajtó nem áll rendelkezésre, úgy a térelválasztásnak bármilyen vastagabb (pl: függöny, textil stb.) anyag megfelel.
  • Mindig röviden és intenzíven szellőztessünk! Az ablak nem fűtésszabályozó eszköz, célszerű rövid ideig, kb. 5-8 perc az ablakot teljesen kitárva szellőztetni. A résnyire nyitva hagyott ablakon folyamatosan megy ki a meleg a helyiségből.
  • Napos időben húzzuk el a függönyöket, húzzuk fel a redőnyt, hogy a napsugárzás hatása érvényesülhessen. Sötétedéskor pedig húzzuk be a függönyöket, engedjük le a redőnyöket, hogy csökkentsük a meleg kiáramlását.
  • Spóroljunk a melegvízzel! Ne folyassuk feleslegesen a vizet fogmosás, mosogatás vagy fürdés közben! Kádfürdő helyett inkább zuhanyozzunk.  Érdemes víztakarékos zuhanyfejre és csaptelepre váltani, a csöpögő eszközöket megjavítani.
  • Szigeteljük rosszul záródó ablakainkat! Akár egy rongy vagy egy szigetelő párna elhelyezése is jelentősen csökkentheti a hideg levegő beáramlását.
  • Hosszú távon az épületek felújításával (hőszigetelés, nyílászárók szigetelése, fűtési rendszer korszerűsítése) és a lakók takarékossági szándékával a korábbi hőfelhasználás jelentősen csökkenthető.