A MaTáSzSz Elnökségének felkérésére a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszéke tanulmányt készített „Az egycsöves átfolyós fűtési rendszerű épületek szabályozhatóvá tételének műszaki tartalma” címmel.

 

Az elkészült tanulmány itt található: Az egycsöves átfolyós fűtési rendszerű épületek szabályozhatóvá tételének műszaki tartalma

 

Az egycsöves rendszerű központi vagy fűtéses lakások korszerűsítésre szorulnak, melynek során a szakszerűtlenséget el kell kerülni. A tanulmány ehhez nyújt segítséget. Bemutatja az optimálisnak tekinthető TR-T fűtés jellegzetességét, az ezt leíró szimulációs számítási programot. A program alkalmas többek között az optimális fűtővíz hőmérséklet és nyomásesés meghatározására, a kialakuló helyiséghőmérséklet kiszámítására, a fűtőtestszelep arányossági sávjának meghatározására, a hibás fűtőtestméretek kiszűrésére, a beszabályozási tömegáramok meghatározására, az egycsöves fűtéseknél alkalmazandó korrekciós tényezők kiszámítására. A tanulmány megismerteti továbbá az alsó-felső kapcsolású áramlásfordító átkötő szakasz jellegzetességeit.