A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége kezdeményezésére 2014 óta minden évben megrendezik a Távhőszolgáltatás Napját. A távhőszolgáltatók ezen a napon gyerekek és családok részvételével, közösségi programokon keresztül ismertetik meg a környezetbarát, biztonságos és kényelmes távhőszolgáltatást.
Az idei év központi programjának a Győr-Szol Zrt. ad otthont Győrben. A szakmai konferencia mellett több, a Távhőszolgáltaztás Napjához kapcsolódó nyilvános rendezvény is várja az érdeklődőket, akik aktívan bekapcsolódhatnak a programsorozatba.

Nyílt nap telephelybejárással
A Győr-Szol Zrt. Távhőszolgáltatási Igazgatósága nyílt napot rendez április 15-én. Ennek keretében az érdeklődők szakavatott kollégák kíséretében bejárhatják a győri távhőellátás „szívét”, a Rozgonyi utcai fűtőerőművet. Közelről láthatják, hogy hol termelik meg azt a hőt, ami távhőhálózaton és a hőközpontokon keresztül eljut a város 24 ezer lakásába. Megnézhetik a kazánokat, a hővezénylő központot, a gázmotoros erőművet, sétálhatnak a 80 és 101 méteres kémények tövében. Megismerhetik, hogy miért környezetbarát, miért biztonságos a távhőellátás, miért lehet fontos eszköz a megújuló energia hasznosításában.
Az április 15-i nyílt napra 9 és 12 óra közötti időben iskolák, osztályok jelentkezését várják. A lakossági megtekintés 14 és 17 óra között zajlik, a kis létszámú csoportok egész órakor indulnak, az utolsó csoport 17 órakor kezdi meg a bejárást. A telepen érdemes majd jól odafigyelni az elhangzottakra, mert a rendezők játékos totóval is készülnek, sőt a legjobb eredményt elérő látogatók ajándékcsomagot is kapnak. Gyülekezés a Győr-Szol Zrt. távhőszolgáltatási igazgatóságának Rozgonyi utcai telephelyén (9028, Győr, Rozgonyi u. 44.), a porta előtt, a kerékpártárolónál lesz. A nyílt napra április 11-én 12 óráig a media@gyorszol.hu e-mail címen lehet jelentkezni. A regisztráció azért fontos, mert a szervezők csak az előzetesen e-mailben feliratkozóknak tudják garantálni, hogy a kiválasztott időpontban mehessenek be a működő üzembe, amelyet mindenki a saját felelősségére látogathat.

Távhős akadályverseny Kuka Bercivel
A Távhőszolgáltatás Napjának másik helyszíne a Barátság Park lesz. Itt „távhős” akadályverseny várja az érdeklődőket az óvodás korosztálytól egészen az idősekig: akik az ügyesség feladatokat sikeresen teljesítik, ajándékot vehetnek át Kuka Bercitől, a környezettudatos gondolkodás kabalafigurájától. Az akadályverseny kihívásait április 15-én délelőtt 10 és 12 óra között, majd 14 óra és 17 óra között lehet teljesíteni.
Távhő Maraton
Ugyanezen a napon és helyszínen indul 10 óra 30 perctől a Távhő Maraton stafétafutás. Győrben a távhőellátás fővezetékének hossza közel megegyezik a maratoni futótáv hosszával, a jelentkező résztvevők ezt a 42 kilométert is meghaladó szakaszt összefogással, egymást váltva teljesíthetik a Barátság Park futókörén. A vállalkozó kedvűek a futásra emlékeztető pólót kapnak, és meglepetésvendégekkel, Győr ismert művészeivel, sportolóival, közéleti személyiségeivel is találkozhatnak a Távhő Maratonon.

Flashmob a Széchenyi téren
A Távhőszolgáltatás Napjára a belvárosban flashmob hívja fel a figyelmet. Aki 11 óra 30 perc körül a Széchenyi térre látogat, látványos produkció szemtanúja lehet, ennek részletei majd a helyszínen derülnek ki.
A Távhőszolgáltatás Napjának programjai nyilvánosak, azokon bárki részt vehet, azokhoz bármikor csatlakozhat. A szervező Győr-Szol Zrt. óvodai csoportok, iskolai osztályok, egyéb közösségek és természetesen egyéni érdeklődők jelentkezését is várja a media@gyorszol.hu elektronikus levélcímen. A programokról bővebben is olvashatnak a www.gyorszol.hu internetes oldalon.