2020. évben Prometheus-díjat kapott Orbán Tibor, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének elnöke, a FŐTÁV Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese.

Prometheus-díj az innovációért és technológiáért felelős miniszter által adományozható, a villamosenergia-, a gáz- és olajipar, a bányászat, az atomenergia, a hőszolgáltatás biztonsága, szabályozása, fejlesztése, valamint üzemeltetése érdekében végzett kimagasló tevékenységért, továbbá életmű elismeréséként.

Orbán Tibor gépészmérnök, energetikai és távhőtechnikai szakmérnök, a magyar energetika és ezen belül a távhőszolgáltatás egyik legkiválóbb hazai szakértője, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (MaTáSzSz) elnöke, az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület Energiastratégiai és Szabályozási Szakosztályának alelnöke, a Magyar Mérnöki Kamara Energetikai Tagozatának elnöke.
Szakmai pályafutását az Energiagazdálkodási Intézetben kezdte, ahol tevékenysége a települési komplex energiaellátási koncepciók kidolgozására, valamint a kapcsolt energiatermelés és a hazai távhő fejlesztési lehetőségeire fókuszált.
2000. óta a FŐTÁV Zrt-nél dolgozik, ahol először főmunkatárs, majd osztályvezető, később energiagazdálkodási igazgató lett, jelenleg a társaság műszaki vezérigazgató-helyettese. Tevékenysége a fővárosi távhőellátás fejlesztésére, a távhő energetikai és költség-hatékonyságának növelését célzó műszaki-energetikai-gazdasági vizsgálatok koordinálására, valamint az energiahatékonyság fokozását és a megújuló energiaforrások rendszerintegrációját támogató hazai és EU-s pályázatok projektmenedzsmentjére irányult. Jelentős szerepet vállalt a hazai távhőellátás jövőjét alapjaiban meghatározó többéves fejlesztési programok (Nemzeti Energiastratégia, Távhőfejlesztési Cselekvési Terv, Környezet és Energia Operatív Program, Környezet és Energiahatékonysági Operatív Program) kidolgozásában.
Az elmúlt években számos szakmai konferencián tartott előadásokat, hazai és külföldi szaklapokban rendszeresen jelennek meg publikációi a hazai távhő társadalmi hasznának bemutatása érdekében. Társszerzője a ‘Településenergetika - távhőellátás, távhűtés’ c. szakkönyvnek.
Címzetes egyetemi docensként részt vesz a jövő távhő mérnökeinek képzésében a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán.