November második hetében visszapattant az irányadó uniós emissziós kvóta árfolyama

Papp Bernadett – Piacelemzési Vezető

A blue and green rectangular sign with white text

Description automatically generated

Az évszaknak megfelelő hőmérsékletek megérkezésével Európába, az irányadó emissziós kvóták iránt is megnőtt a kereslet, így a 2023. decemberi kontraktus árfolyama a november 10-re végződő héten 1,37 százalékkal emelkedett. Ez volt az első heti emelkedés október közepe óta.

 

A decemberi lejáratú uniós kvóta árfolyamának változása (euró / tonna) és kereskedett mennyisége (lot, 1 lot = 1 000 tonna)

Forrás: ICE Endex

A kvóták árfolyamának emelkedését több tényező is támogatta.

Bár az irányadó holland gáz ár november első másfél hetében két euróval csökkent, a hőmérséklet mérséklődésével, megkezdődött a gáztározókból történő kivételezés. Igaz, a tározók még így is 99 százalék körüli telítettséget mutatnak.

A lenti grafikon jól mutatja, hogy míg a kvóták árfolyama felülteljesítette az európai energiapiac többi elemének árfolyam-alakulását.

Az uniós kvóták, német áram, TTF gáz és európai szén árfolyamának normalizált grafikonja

Forrás: Pact Capital

A kvóták árfolyamának felpattanását egy csökkenő időszak előzte meg. Beszélhetünk egy rövid-távú árfolyamcsökkenésről, amely október közepén kezdődött, illetve egy hosszabb távú, lassú lemorzsolódásról is, amelyet a február végén elért történelmi maximum óta csökkenő lokális maximumok jelölnek.

November 8-án a decemberi leszállítású kontraktus új éves minimumra, 74,84 euróra esett, mivel az alacsony kereslet nem tartott lépést a folyamatos, bőséges kvóta kínálattal. Az új éves mélypontot azonban sokan tartották jó belépési szintnek azok közül, akik hosszú távra vásárolnak kibocsátási egységeket, így két nap alatt három euróval nőtt az árfolyam.

Ezen kívül, november első hetében új rekord született a spekulánsok által tartott eladási (short) pozíciók tekintetében. Az óvatosabb piaci szereplők elkezdhették zárni ezeknek a pozícióknak egy részét, így járulva hozzá az árfolyam emelkedéséhez.

Bár az elmúlt öt év átlagában az árfolyam novemberben 15,35 százalékkal emelkedett, idén az első másfél hét után a kvóták árfolyama még mindig 0,44 százalékkal az előző havi záróár alatt voltak. Éves szinten pedig, 6,28 százalékkal kellett kevesebbet fizetni november 10-én egy kvótáért, mint 2022 utolsó kereskedési napján.

A decemberi lejáratú uniós emissziós kvóta havi árfolyamváltozása az elmúlt öt évben

A screenshot of a computer screen

Description automatically generated

Forrás: ICE Endex

A felpattanás folytatását illetően megoszlanak az elemzői várakozások. Bár a fundamentális kereslet a megfelelési kötelezettséggel rendelkező létesítmények részéről továbbra is alacsony, a határidős és opciós termékek decemberi lejárata, illetve a december közepétől szünetelő árverési kínálat támogathatja az árfolyam további emelkedését az év utolsó heteiben.