Az Európai Bizottság Klíma-, Infrastruktúra és Környezetügyi Végrehajtó Ügynöksége (CINEA) 2023. március 30-án közzétette az Innovációs Alap harmadik felhívását a kis léptékű projektek számára. A benyújtási határidő 2023. szeptember 19. 17.00 CET.

A CINEA szervezésében 2023. április 20-án 10-13 óra között online infónapra kerül sor az aktuális felhívással kapcsolatban

Az EU Kibocsátás-kereskedelmi Rendszerének (EU ETS) negyedik kereskedési időszakában (2020-2030) az Innovációs Alap maximum 60%-os támogatási intenzitással, vissza nem térítendő támogatások formájában kívánja támogatni a demonstrációs fázisban lévő, alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiákat, amelyek hozzájárulnak a zöld átállás elősegítéséhez. Célja, hogy ezen technológiák a demonstrációs fázisból piacképes technológiává válhassanak. Az Innovációs Alap nem csak az Európai Unió közép- és hosszú távú céljaihoz, hanem Magyarország 2050-es klímasemlegességi céljához is hatékonyan hozzájárulhat.

 

Az Innovációs Alap fókuszterületei a következők:

  • megújuló energiaforrások,
  • széndioxid leválasztás és tárolás (CCS) és vagy felhasználás (CCU) technológiák,
  • energiatárolás,
  • energiaintenzív szektorokban lévő innovatív, alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák.

 

Általában évente két felhívást tesznek közzé: egyet a kis léptékű (2,5-7,5 millió euró közötti) és egyet a nagy léptékű (7,5 millió euró feletti) projektek számára.

 

Az Innovációs Alap pályázati felhívásai során az alábbi 5 szempont alapján történik az értékelés:

  • megspórolni tervezett üvegházhatású gáz (ÜHG) mennyisége – ezzel kapcsolatos segédanyag, példák itt találhatóak
  • innováció foka, 
  • projekt érettsége,
  • méretezhetőség,
  • költséghatékonyság.

 

Jelenleg egy 100 millió euró keretösszegű kis léptékű pályázati felhívás áll nyitva a pályázók előtt 2023. szeptember 19-ig. A technikai részletekről és a releváns dokumentumokról a Funding and Tenders weboldalon találnak bővebb információkat.

 

Fontos, hogy jelen felhívás a kis léptékű projektekre vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy projektjavaslatnak 7,5 millió euró alatti (de 2,5 millió euró feletti) teljes tőkekiadásúnak kell lennie. A felhívás menete egy lépcsőfokos (single stage) - ez azt jelenti, hogy egyből mind az 5 fenti kritériumnak meg kell felelni.

 

Ajánljuk szíves figyelmükbe, hogy a CINEA szervezésében 2023. április 20-án 10-13 óra között online infónapra kerül sor az aktuális felhívással kapcsolatban, melyre itt tudnak regisztrálni.

 

Emellett létezik egy ún. self-check questionnaire, melynek kitöltésével előzetes iránymutatást kaphatnak arról, hogy projektkoncepciójuk megfelel-e a pályázati kiírás követelményeinek.

A pályázáshoz segítséget nyújthatnak az alábbi dokumentumok is:

 

 

Illetve ajánljuk figyelmükbe a következő videó megtekintését is, amely az előző, 2022. évi kisléptékű felhíváshoz készült: https://www.youtube.com/watch?v=vCWVFCj01ko

 

 

A korábbi felhívások során támogatást nyert projektek összefoglalója pedig itt található.

 

 

 

Az értékelési folyamatról:

 

Az értékelésnek három kimenete lehet. Egyrészt sikeres elbírálásban részesülhet egy projektjavaslat, így meghívásra kerül a grant agreement aláírására. A második kimeneti lehetőség, hogy bár elutasításra kerül a projektjavaslat, de az értékelők véleménye szerint ez még támogatható projektté fejleszthető. Ekkor egy ún. PDA (Project Development Assistance) szolgáltatásra válik jogosulttá a projekt. A szolgáltatásra az Európai Bizottság hívja meg a projektbenyújtót. Az aktuális felhívás során erre a célra 5 millió EUR került elkülönítésre. A harmadik kimeneti lehetőség pedig az elutasítás. Itt kiemelendő, hogy meg fogják küldeni a projektet benyújtó félnek az értékelést és látni lehet majd, hogy az adott projektjavaslatban hol szükséges a további fejlesztés. Ha idővel sikerül fejlesztéseket elérni a projektben, érdemes a következő kis vagy nagy léptékű felhívásra benyújtani a javaslatot.

 

A pályázók közvetlenül az Európai Bizottság részére küldik meg projektjavaslataikat angol nyelven a Funding and Tenders platformon keresztül, a Minisztérium részéről csupán általános információk megosztását tudjuk garantálni. Speciálisabb kérdések esetén a Funding and Tenders Topic related FAQ menüpontját javasoljuk áttekintésre. Továbbá az Online Manual (illetve az IT Helpdesk) segítséget nyújt a pályázatok beadásával kapcsolatos technikai kérdésekben. Emellett van lehetőség az INNOVFund Helpdesk-hez is fordulni a pályázati kiíráshoz, pályázatok beadásához, illetve az értékelési folyamathoz kapcsolódó specifikus kérdésekben.