Lassult az emissziós kvóták árfolyamának emelkedése májusban

Papp Bernadett – Piacelemzési Vezető

A blue and green rectangular sign with white text

Description automatically generated

A márciusi 10,36 és az áprilisi 10,87 százalékos emelkedés után májusban lassult az irányadó uniós emissziós kvóta árfolyamának emelkedése. Május 10-én még 75,50 euróig emelkedett az árfolyam, azonban azóta leginkább oldalazó mozgást végez. Ugyanakkor a február közepe óta megfigyelhető emelkedő trendcsatorna továbbra is érintetlen.

A decemberi lejáratú uniós emissziós kvóta havi árfolyamváltozása az elmúlt öt évben

A screenshot of a computer

Description automatically generated

Forrás: ICE Endex

Míg az előző hónapokban erős korreláció volt megfigyelhető az irányadó gáz és emissziós kvóta árfolyama között, ez az együtt mozgás május közepére már nem volt olyan markáns. Míg a decemberi leszállítású EUA árfolyama 70 euró körül, addig a következő havi gáz árfolyama 30 euró körül ingadozott. Mindkét termékben csökkent a napon belüli volatilitás is annak ellenére, hogy a gáz árfolyamára nézve a közel-keleti konfliktus, az ukrán háború és a norvég műszaki problémák továbbra is kockázatot jelentenek.

És bár a korán érkezett nyári hőmérséklet előrébb hozhatja a légkondicionálók bekapcsolásának időpontját, a keresletet fedezik a megújulók illetve a gáztározók is a sokévi átlag feletti töltöttségi szinten zárták a fűtési szezont.

Ugyanakkor továbbra is az energiapiac – leginkább a német energiaellátás - alakulása tartja izgalomban a piacot, igaz inkább közép-, hosszútávon. A figyelem apropóját egy Bizottsági bejelentés szolgáltatta, amely alapján Németország arról tájékoztatta az Európai Bizottságot, hogy két, 2022-ben bezárt széntüzelésű erőműve után törli aukciós egységei közül azt a mennyiséget, amelyet ez a két erőmű vásárolt volna meg.

Eddig Németország a teljes szén és lignit kapacitásának 17 százalékát, vagyis 5,4 gigawatt kapacitást zárt be a Bundesnetzagentur legfrissebb adatai alapján. Piaci várakozások szerint ez a mennyiség az idei év végére 25 százalékra, vagyis 7 gigawattra emelkedik. Mivel pedig a bezárások 2025-ben is folytatódnak, a szén és lignitkapacitás jövőre további 1,3 gigawattal csökkenhet.

Az uniós kvóták, német áram, TTF gáz és európai szén árfolyamának normalizált grafikonja

A graph of a graph showing the price of a gas price

Description automatically generated with medium confidence

Forrás: Pact Capital

A kieső szén- és lignit erőműveket valószínűleg nagyrészt gáztüzelésű erőművek pótolják majd. Így elemzők arra számítanak, hogy a 2023/24-es 32 százalékról a jövő télen 52 százalékra nőhet a gáz részesedése a német energiatermelésben, azonban a rendszerben így jóval kevesebb emissziós kvótára lesz szükség, mivel a gáz felhasználása megközelítőleg 50 százalékkal kevesebb szén-dioxid kibocsátással jár. Ez kvótatöbblethez és alacsonyabb árakhoz vezethetne.

Azok a létesítmények azonban, amelyek arra számítanak, hogy a kisebb kereslet alacsonyabb árakat eredményez majd, csalódhatnak. Az uniós direktíva ugyanis lehetőséget biztosít a tagállamok számára, hogy eltávolítsák a nem szükséges egységeket. Igaz, ez csupán egy opció és nem kötelezettség.

Németország önként törölt 12 millió egységet a 2022-ban leállított Frechen és Neurath széntüzelésű erőművei után. A német döntésnek rövid távon nincs jelentős hatása az emissziós kvóták árfolyamára, de precedensként szolgálhat a többi ország számára és szűkítheti a kvóták kínálatát hosszú-távon.

A nemzeti intézkedések következtében végrehajtott kvótatörlés árfelhajtó hatású lehet, amennyiben a szénkapacitást gáz helyettesíti majd. Bár a gáz kevésbé CO2-intenzív, attól még szükség van a kibocsátás fedezésére, amelyet egy csökkenő kínálatból lehet majd megtenni.

A szén és lignit tüzelésű erőművek tavaly az EU ETS összes kibocsátásának egy harmadáért feleltek, amely nem egy elhanyagolható mennyiség abban az esetben, ha az összes megfelelő egység (körülbelül 170 millió egység) törlésre kerülne.

Természetesen lényeges, hogy a tagországok mivel helyettesítik majd a szén és lignit tüzelésű erőműveket. Ha a kieső kapacitás nagy részét megújulók helyettesítik, az egységek törlése nem érinti negatívan a létesítményeket és az árfolyamra sem lenne hatással, mivel a megújulók termelése nem jár CO2-kibocsátással.

 

A decemberi lejáratú uniós kvóta árfolyamának változása (euró / tonna) és kereskedett mennyisége (lot, 1 lot = 1 000 tonna)

Forrás: ICE Endex

Az elmúlt hetek másik érdekes fejleménye volt, hogy a befektetési alapok nettó eladási pozíciója derivatív EUA termékekben az április elején látott több mint 25 millióról 11,4 millióra csökkent a május 10-re végződő héten. Ugyanezen időszak alatt az irányadó EUA kontraktus árfolyama 18,7 százalékkal emelkedett. A nettó eladási pozíciók úgy csökkenhettek ilyen jelentős mértékben, hogy a bruttó vételi pozíciók csak májusban 19 százalékkal emelkedtek, amely utalhat arra, hogy fordult a befektetési alapok megítélése a karbonpiaccal kapcsolatban és hosszú távon inkább emelkedésre számítanak.

Ami a következő heteket illeti, az ingyenes kiosztás, a piaci többlet és a piacstabilitási tartalék által felszívandó egységek mennyisége tartja lázban a piacokat. Egyes tagországok már megkezdték az ingyenes kiosztást azon létesítmények számára, amelyeknél nem történt jelentős változás a termelésben az elmúlt évek során és ezért nem kellett újraszámolni az ingyenes kiosztásra való jogosultságukat. Hivatalosan, a tagországok június 30-ig osztják ki a 2024-es egységeket.

A piacstabilitási tartalékkal kapcsolatos számításokat június 1-én, délelőtt 10 órakor publikálja az Európai Bizottság.