Ismét erősödött a gáz és az emissziós kvóták közötti korreláció

Papp Bernadett – Piacelemzési Vezető

A blue and green rectangular sign with white text

Description automatically generated

Az irányadó európai kibocsátási egységek árfolyama október első két hetében összesen 5,24 százalékkal emelkedett, miután az első hét 1,48 százalékos esését a múlt héten egy 6,82 százalékos emelkedés követte.

 

A decemberi lejáratú uniós kvóta árfolyamának változása (euró / tonna) és kereskedett mennyisége (lot, 1 lot = 1 000 tonna)

Forrás: ICE Endex

Október elején megérkeztek az előzetes statisztikák az év első kilenc hónapjának energia-felhasználásról, amelyből kiderült, hogy a fosszilis energiahordozók részaránya 21 százalékkal csökkent éves összevetésben.

A csökkenés hátterében nem csupán az oly sokat emlegetett keresleti oldali visszaesés állt, hanem a kedvező időjárási körülmények (több vízenergia a régióban), a magasabb megújuló kapacitás és a francia nukleáris reaktorok kevesebb meghibásodása és ritkább karbantartása is.

Október első hetében ezért a jövő havi leszállítású TTF gáz árfolyama az öt kereskedési napból hármon csökkent, míg az irányadó emissziós kvóta árfolyama négy napot zárt árfolyamcsökkenéssel.

Az október 7-én kirobbant izraeli – palesztin konfliktus újra felhívta a piacok figyelmét a geopolitikai helyzet bizonytalanságaira, hiszen az ukrán – orosz háborúról szóló hírek lassan megszokottá váltak.

Miután Izrael felszólította a Chevront, hogy állítsa le a kitermelést Tamar gázmezőn, majd bejelentette, hogy Iránnal is háborúban áll, a piaci szereplők újra elkezdtek aggódni a gázellátás biztonságáért, főként mivel az európai fűtési szezon is most kezdődik.

Ha a közel-keleti háborús helyzet nem lett volna elég, a Finnországot Észtországgal összekötő gázvezeték a múlt héten ismeretlen okból megsérült. Az eset kínosan emlékeztetett az Északi Áramlattal történt szabotázsra.

Következésképp a jövő havi leszállítású TTF gáz kontraktus árfolyama az elmúlt héten három napon is 14 százalék feletti mértékben emelkedett.

A magas gázárak ismét előnybe hozták a széntüzelésű erőműveket és természetesen az emissziós kvóták árfolyamát is felhajtották. A gáz és EUA korreláció újra erősödött a múlt héten.

A Nemzetközi Energiaügynökség hétfőn megjelent Középtávú gázriportja szerint a pillanatnyi nehézségeken túl, a gáz iránti hosszú-távú kereslet lassulni fog a következő években. Az Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja által kiváltott globális energia-válság fontos változásokat indukált a gázpiacon, amely 2011 és 2021 között rendületlenül nőtt. A globális gáz kereslet növekedése 2022 és 2026 között várhatóan átlagosan évi 1,6 százalékra lassul majd a 2017 és 2021 között tapasztalt 2,5 százalékkal szemben. Ez azt jelenti, hogy a kereslet még az évtized vége előtt tetőzhet.

Az uniós kvóták, német áram, TTF gáz és európai szén árfolyamának normalizált grafikonja

Forrás: Pact Capital

A legutóbbi rendelkezésre álló adatok alapján, a befektetési alapok október első hetében 24,44 százalékkal, 22,1 millióra növelték nyitott pozíciójukat a kvóták derivatív termékeinek piacán, vagyis borúlátóbbakká váltak a kvóták árfolyamának alakulásával kapcsolatban a gyenge makrogazdasági adatok és a gyenge ipari kereslet következtében.

A kérdés az, hogy az elmúlt héten, amikor az árfolyam emelkedni kezdett, mennyien zárták a pozíciójukat és kikre vár még egy úgynevezett short squeeze vagyis veszteséget limitáló visszavásárlási megbízásaik automatikus teljesülése, abban az esetben, ha az árfolyam tovább emelkedik.

Mivel beléptünk az év utolsó negyedévébe és a fűtési szezon is most kezdődik, sok megfelelési kötelezettséggel rendelkező létesítmény is aktívabbá vált az emissziós kvóták piacán az utóbbi napokban. Október első két hetében az átlagos napi forgalom az irányadó kontraktusban 24,3 millió egység volt, míg szeptemberben csupán 18,8 millió.

Ezen kívül, három napon a kereskedés több mint 40 százaléka történt blokkokban, amely arra utalhat, hogy a nagyobb piaci szereplők elkezdték tovább görgetni pozícióikat.

Az elmúlt öt évben, az irányadó emissziós kontraktus árfolyama átlagosan 4,03 százalékkal csökkent októberben. A gázpiacon tapasztalható bizonytalanságnak köszönhetően azonban idén, október első két hetében az árfolyam 5,24 százalékkal emelkedett, így lehetséges, hogy a korábban tapasztalt szezonalitás most megszakad.

A decemberi lejáratú uniós emissziós kvóta havi árfolyamváltozása az elmúlt öt évben

A screenshot of a computer screen

Description automatically generated

Forrás: ICE Endex

PACT_EUA 2023

PACT_EUA commodities correlation 20230313