Gyengén indult a június az uniós karbonkvóták piacán

Papp Bernadett – Piacelemzési Vezető

A blue and green rectangular sign with white text

Description automatically generated

Nem folytatódott az előző három hónap árfolyam-emelkedése az Európai Unió emissziós kvótáinak piacán június első felében, amikor az irányadó kontraktus árfolyama 7,68 százalékkal csökkent a májusi záróárhoz képest. Június 17-én, hétfőn 67,51 euróig esett vissza a decemberi kontraktus árfolyama, amely május 2 óta a legalacsonyabb árfolyam, vagyis a májusi emelkedést gyakorlatilag „visszaadta” a piac.

A decemberi lejáratú uniós emissziós kvóta havi árfolyamváltozása az elmúlt öt évben

A screenshot of a computer screen

Description automatically generated

Forrás: ICE Endex

A csökkenés ugyanakkor szépen, komótosan történt, miután a májusi átlagos napon belüli árfolyam-ingadozás 2,91 euró volt. Ezzel szemben június első két hetében átlagosan egy 2,18 eurós sávban mozgott az árfolyam napon belül.

Az árfolyamcsökkenést azonban magasabb kereskedett volumen kísérte. Egy júniusi kereskedési napon átlagosan 29,1 millió egység forgott az ICE Endex tőzsde decemberi lejáratú kontraktusában, míg májusban a napi mennyiség átlagosan 26,6 millió egység volt.

A decemberi lejáratú uniós kvóta árfolyamának változása (euró / tonna) és kereskedett mennyisége (lot, 1 lot = 1 000 tonna)

Forrás: ICE Endex

Elsősorban két oka volt az emissziós kvóták gyenge júniusi teljesítményének: a júniusi opciók kifutása és a soron következő 2024-es ingyenes kiosztás.

A júniusi opciók június 19-i, szerdai kifutása előtt a 70 eurós lehívási árfolyammal rendelkező vételi opciókban volt a legnagyobb a nyitott állomány. Ahogy közeledett az opció utolsó kereskedési napja, úgy csökkent az árfolyam a piacon (jelentős kereskedett mennyiség mellett).

A módosított EU ETS direktíva alapján nemcsak a megfelelési határidő csúszott áprilisról szeptemberre, hanem az ingyenes kiosztás februári határideje is júniusra tolódott. Információink szerint eddig még csak néhány létesítmény kapta meg 2024-es egységeit, a többség még nem, azonban bíznak benne, hogy hónap végéig megérkeznek számlájukra az egységek.

A későbbi határidő ellenére, semmiféle garancia nincs arra vonatkozóan, hogy a tagállamok időben kiosztják a 2024-es egységeket. Ez azonban nem újdonság a létesítményeknek, mivel a korábbi, februári határidő elmulasztása sem járt semmiféle következménnyel a hatóságok számára. A negyedik periódusban elnézőbbek a piaci szereplők a hatóságokkal, mivel a dinamikus allokációs szabályok miatt több feladat hárul a hatóságokra, amelyeknek minden létesítmény ingyenes kiosztását újra kell számolniuk, amennyiben azok aktivitása az elmúlt két év átlagában minimum 15 százalékkal eltér a historikus átlagtól. Ez az időigényes számítás újabb terhet ró a hatóságokra, amelyek nem rendelkeznek elegendő humán erőforrással a számítások elvégzéséhez.

Az árfolyam-csökkenés mögött a befektetési alapok piaci viselkedése is sejthető. A május 24-re végződő héten, ezen piaci szereplők nyitott nettó eladási állománya tavaly október óta nem látott mélypontra, 6,7 millió egységre esett, azonban május utolsó és június első hetében az alapok visszaépítették nettó eladási pozícióikat. A június 7-re végződő héten a nettó eladási állományuk már 9,9 millió egység volt. Ugyanezen idő alatt a kvóták árfolyama több, mint 7 százalékkal csökkent.

Az utóbbi hetekben érdekes volt megfigyelni, hogy a korábban tapasztalható, szoros korreláció az emissziós kvóták és a jövő havi leszállítású TTF gáz árfolyama között gyakorlatilag megszűnt. Június második hetében például a jövő havi leszállítású gáz árfolyama 6,80 százalékkal emelkedett a norvég és ausztrál gázellátásban tapasztalt nehézségeknek köszönhetően, illetve mivel Európa az ázsiai országokkal versenyzett az LNG szállítmányokért. Ugyanezen a héten az irányadó uniós emissziós kvóták árfolyama 4,36 százalékkal csökkent.

Az uniós kvóták, német áram, TTF gáz és európai szén árfolyamának normalizált grafikonja

Forrás: Pact Capital

A magyar távhő-szolgáltatók minden évben feszülten várják a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal hirdetményét a távhőár- és távhőszolgáltatói támogatás kalkulációja során figyelembe veendő kvótaár számításának módjáról. A 2024/2025-ös árszabályozási év vonatkozásában a szén-dioxid kvótaár számítása szempontjából figyelembe vett kereskedési nap (referencianap) 2024. június 11. Korábbi években a referencianap augusztus második keddje volt.

Látszólag kedvező, hogy a piaci szereplők ennyivel korábban megtudják, hogy milyen kvóta-árfolyammal kell kalkulálniuk, azonban a számításhoz használt képlet tartalmaz egy EUR / HUF árfolyamot is, amelyet a Hatóság később, egy meg nem határozott időpontban közöl majd a kötelezettekkel.