Folytatódott a lejtmenet az EU-s emissziós kvóták árfolyamában

Papp Bernadett – Piacelemzési Vezető

A blue and green rectangular sign with white text

Description automatically generated

Az uniós emissziós kvóták árfolyama év eleje óta nyomás alatt maradt és minden héten lejjebb zárt. 2023. december vége óta már majdnem 25 százalékot veszített értékéből. Az irányadó kontraktus árfolyama arra a szintre esett vissza, mint 2022-ben, az ukrán háború kezdetekor.

A decemberi lejáratú uniós kvóta árfolyamának változása (euró / tonna) és kereskedett mennyisége (lot, 1 lot = 1 000 tonna)

Forrás: ICE Endex

Az árfolyamcsökkenés hátterében a már megszokott tényezőket találjuk.

  1. A megelőző évekhez képest Európa nagymértékben növelte megújuló energiaforrásokból származó energiatermelését. Ez egyrészt a kedvező időjárási körülményeknek (különösen a vízenergia termelésben), másrészt az újonnan csatarendbe állított kapacitásoknak köszönhetően.
  2. Franciaország ismét áramexportőrré avanzsált, miután éves összehasonlításban kevesebb leállásokra kényszerült a javítási, illetve karbantartási munkálatok miatt.
  3. Az európai földgáz árfolyama szintén jelentősen alacsonyabb szinteken található, mint az energiaválság csúcsán, 2022-ben és az áramárakról, különösen a mérvadónak tekintett egy éves német zsinóráramról is hasonlókat mondhatunk el.
  4. Szintén Németországban, az előremutató egy éves clean dark és clean spark spread, vagyis a szén- illetve gáztüzelésű erőművek bruttó profitja a negatív tartományba csúszott, vagyis veszteséget mutatnak.
  5. Végül, de nem utolsó sorban, sem az ipari, sem a lakossági áramfelhasználás nem tért vissza az energiaválság előtti szintekre. A magas kamat- és inflációs környezet, illetve a geopolitikai kockázatok miatt a vállalatok óvatosak és félve tekintenek előre. A meglevő kockázatok köre idén egy újabb elemmel bővül, mivel sok országban tartanak választásokat és a politikai rendszerben bekövetkező változás bizonytalanná teszi a jogi környezetet a cégek számára.

A decemberi lejáratú uniós emissziós kvóta havi árfolyamváltozása az elmúlt öt évben

A screenshot of a computer screen

Description automatically generated

Forrás: ICE Endex

Az uniós kvóták, német áram, TTF gáz és európai szén árfolyamának normalizált grafikonja

Forrás: Pact Capital

Január 15-én újra indult az uniós országok emissziós kvótáinak árverése. Az általános várakozással ellentétben az első aukciók eredménye egyáltalán nem mondható gyengének, azonban a másodpiaci árfolyamhoz viszonyított prémium vagy az átlag feletti kereslet sem fordította meg a kvóták árfolyamának csökkenését. A létesítmények tisztában vannak azzal, hogy a 2024-es kínálat bőségesen fedezi a keresletet, mivel az Unió zöldítési programjának (REPowerEU) finanszírozását biztosító egységeket is tartalmazza.

Dátum

Eladó

Mennyiség

Árfolyam

Prémium / diszkont

Túljegyzés

2024. január 15.

KAP*

 3 099 500

 €63,50

+€0,02

1,72

2024. január 16.

KAP

 3 099 500

 €63,20

+€0,20

1,68

2024. január 17.

Lengyelország

 2 310 000

 €62,96

+€0,01

1,92

2024. január 18.

KAP

 3 099 500

 €61,28

-€0,08

1,68

2024. január 19.

Németország

 1 796 000

 €61,93

+€0,96

2,15

*Közös Aukciós Platform

Érdekes megfigyelni a befektetési alapok piaci viselkedését is. 2023 decembere óta ezek az alapok folyamatosan csökkentették nettó short állományukat a 2024. január 5-ével végződő hétig. Az azt követő, január 12-vel végződő héten azonban a 43,88 százalékkal (!) 28,8 millióra ugrott ismét a nettó short vagyis eladási pozíciójuk. Az aktív befektetési alapok száma is hasonlóan hullámzott. A december 439-es csúcsról 401-ig csökkent a pozíciókkal rendelkező alapok száma január elejére, azonban a hónap végére ismét emelkedni kezdett és elérte a 424-et.

Bár a következő megfelelési határidőig még több, mint fél év van hátra, néhány megfelelési kötelezettséggel rendelkező létesítmény már fontolóra veheti a leadandó kvóták megvásárlását a jelenlegi, nyomott árfolyamszinten.

Kérdés, hogy mi történik azokban az országokban, ahol még nem implementálták a helyi jogrendbe az EU ETS Irányelv tavalyi változásait, amelyek magukban foglalják az új, szeptemberi határidőt. Az ezekben az országokban bejegyzett létesítmények számára maradhat a régi, márciusi határidő, bár valószínűbb, hogy minden kormány igyekszik csatlakozni az egységes rendszerhez.

Magyarországon a vonatkozó kormányrendelet már módsításra került, így a kvóták leadási határideje 2024. szeptember 30. A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság bejelentése az alábbi linken érhető el:

Nemzeti Klímavédelmi Hatóság (kormany.hu)