Fit for 55 és az energiaszegénység

 

A Magyar Energiahatékonysági Intézet legújabb tanulmányának célja, feltárni, hogy a Fit for 55 javaslatcsomag épületenergetikával kapcsolatos elemei milyen hatással lehetnek a hazai energiaszegénységre, illetve milyen külföldi jógyakorlatok léteznek az érintett háztartások megsegítésére. A tanulmány érinti a hazai energiaszegénység helyzetét, jelenlegi és javasolt szakpolitikai támogatási lehetőségeket, valamint a kapcsolódó kihívásokat.

A Fit for 55 javaslatcsomag épületenergetikai vonatkozású célkitűzései igazán ambiciózusak, így bár szinte minden szakember üdvözölte az ilyen irányú erőfeszítéseket, a konkrét eszközök és célok megosztják a szakmát. Az egyik fő gócpont az intézkedéscsomag energiaszegényekre való hatása – hogyan tudnak energiaadót, karbonadót fizetni és határidőre energetikai felújítást véghezvinni azok a háztartások, amelyek tagjai már most is komoly egzisztenciális problémákkal küzdenek? - olvaható a MEHI honlapján.

2023. január 18-án mutatták be a tanulmányt. A MEHI honlapján elérhető a tanulmány, a bemutató előadásainak prezentációi és felvétele is.

https://mehi.hu/hirek/fit-for-55-energiaszegenyseg/