Erősen kezdte a hónapot az európai emissziós kvóták piaca

Papp Bernadett – Piacelemzési Vezető

A blue and green rectangular sign with white text

Description automatically generated

A januári 20,17 százalékos, illetve a februári 12,72 százalékos zuhanás után márciusban már majdnem 10 százalékkal nőtt az irányadó európai emissziós kvóták árfolyama.

A decemberi lejáratú uniós emissziós kvóta havi árfolyamváltozása az elmúlt öt évben

A screenshot of a calendar

Description automatically generated

Forrás: ICE Endex

Az árfolyam annak ellenére emelkedett dinamikusan az elmúlt hetekben, hogy a megfelelési létesítmények többsége valószínűleg csökkenő 2023-as kibocsátásról számol be.

Az egyik legnagyobb kibocsátónak számító RWE csoport március közepén publikált éves beszámolója alapján a cég EU ETS alá tartozó kibocsátása éves összehasonlításban több mint 25%-kal csökkent a fosszilis tüzelőanyagok (főként földgáz és lignit) felhasználásának visszaesése miatt. A cég vezérigazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy a több milliónyi kvóta, amelyet a tagországok azért árvereznek 2023 és 2026 között, hogy 20 milliárd euró bevételre tegyenek szert, amelyből az Unió energiarendszerének dekarbonizációját támogatják majd (REPowerEU), aláássa a rendszer hatékonyságába vetett hitet. A túlzott kínálat következtében az árfolyam csökken, ezért további egységeket kell árverésre bocsátani a kívánt bevétel eléréséhez. Ebben az ördögi körben az árfolyam olyan alacsony szintre esik, amely már nem működik ösztönzőként a cégek dekarbonizációs döntései során.

Március 15-én, pénteken a német gazdasági minisztérium is elismerte, hogy az ország energia szektorának üvegházhatású gáz kibocsátása 51,8 millió tonna szén-dioxid ekvivalensnek megfelelő mértékben csökkent a tavalyi év során. Robert Habeck miniszter szerint azonban ez többnyire egyszeri tényezőknek köszönhető, mint például a gyengébb gazdasági környezet. A magas energiaárak leginkább az energiaintenzív ipari szektorokat érintették, amelyek a fogyasztásuk visszafogásával reagáltak. Az ipari szektorok kibocsátása 13 millió tonnával 155 millió tonnára esett 2023-ban az Unió legnagyobb gazdaságában.

A decemberi lejáratú uniós kvóta árfolyamának változása (euró / tonna) és kereskedett mennyisége (lot, 1 lot = 1 000 tonna)

Forrás: ICE Endex

Az emissziós kvóták és az európai gáz árfolyama közötti korreláció március első felében is erős volt. A jövő havi leszállítású európai gáz árfolyama 14,32 százalékkal emelkedett február vége óta a holland tőzsdén. Akadtak olyan piaci elemzők, akik az emissziós kvóták emelkedésével indokolták a földgáz iránti megnövekedett keresletet és az ennek köszönhető magasabb gáz-árat. Ugyanakkor a földgáz piacát az is befolyásolhatta, hogy a szénárak szintén emelkedni kezdtek a régióban illetve hogy a téli fűtési időszak végének közeledtével a gázkereskedők egyre inkább annak a kockázatait igyekeznek felmérni, hogy mikor és milyen áron sikerül majd a nyáron újratölteni az uniós gáztározókat a következő télre. Ráadásul a verseny is egyre élesebb az elérhető készletekért, mivel Ázsia is egyre nagyobb mennyiségben vásárol földgázt. Valószínű, hogy 2024-ben kevesebb LNG szállítmány érkezik majd Európába mint tavaly, mivel az ázsiai országok hajlandók prémiumot fizetni az európia gázárakhoz képest.

Az uniós kvóták, német áram, TTF gáz és európai szén árfolyamának normalizált grafikonja

Forrás: Pact Capital

Miután az emissziós kvóták árfolyama egymás után három héten is emelkedéssel zárt márciusban, nem meglepő, hogy a befektetési alapok csökkentették nettó eladási pozícióikat. A március 8—ra végződő hét adatai szerint a befektetési alapok nettó eladási pozíciói 9,38 százalékkal 33 357 ezerre csökkentek, mivel a vételi pozíciók 697 000-rel, míg az eladási pozíciók 4 149 000-rel estek. A megfelelési kötelezettséggel rendelkező létesítmények több mint 60 millió nettó vételi pozíciót tartanak stabilan több mint másfél hónapja. A kereskedelmi vállalkozások nettó vételi pozíciója azonban az elmúlt két hónapban több mint duplájára nőtt és meghaladta a 193 milliót.

A megfelelési kötelezettséggel rendelkező vállalatok szokásukhoz híven a hitelesített kibocsátási jelentésükön dolgoznak márciusban. A leadási határidő március utolsó napja és a riport számaitól függ, hogy az arra jogosult létesítmények összesen mennyi kibocsátási egységet kapnak ingyenesen a 2024-es évre. A nemzeti hatóságok legkésőbb június 30-ig osztják ki az ingyenes kvótákat az arra jogosultaknak.