Decarbonisation of heating and cooling sector – promotion of green district heating in the Danube Region

 

 

A Szövetség a Távhő dekarbonizációs workshopokat a Külgazdasági és Külügyminisztériummal együttműködésben szervezte meg 2023. október 5-én Horvátországban, a zágrábi Liszt Intézetben, és 2023. október 12-én Bosznia-Hercegovinában, Tuzla városában.

 

A workshopok célja többek között mindazon több évtizedes magyar műszaki-technológiai tapasztalatok bemutatása volt, amelyet a különböző magyar cégek a geotermikus távfűtési rendszerek tervezése, kivitelezése és üzemeltetése során szereztek, valamint ismertetésre kerültek azok a piaci és pályázati finanszírozási lehetőségek, amelyek az ilyen projektek megvalósíthatóságát támogatják. Zárásként az érinett magyar és helyi cégek közvetlenül tapasztalatot cserélhettek és üzleti kapcsolatokat építhettek B2B egyeztetések keretén belül.

 

MaTáSzSz részéről Kecskeméti Dávid, a Szövetség EU és Nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársa volt az események moderátora.

 

Horvátországban Dr. Demcsák Csaba Nagykövet úr nyitotta meg a rendezvényt. Megnyitóbeszédében kiemelte a horvát-magyar energetikai együttműködés eddigi jó tapasztalatait, például az LNG terminálokkal kapcsolatos közös munkát. Ezt követően Kristina Čelić energetikai ügyekért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a résztvevőket, aki röviden ismertette a horvátországi energiapici helyzetet, kiemelte, hogy a térség geotermikus adottságait minél jobban szükséges kiaknázni. Pergerné Nagy Edit a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége nevében köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, hogy a workshop előkészítése több hónappal ezelőtt kezdődött és hosszas szervezési munka van mögötte. Kiemelte, hogy amikor a Szövetség megálmodta ezt a rendezvényt arra gondoltak, hogy ebben a gazdaságilag, társadalmilag és energetikailag is turbulens időszakban szükség van olyan fórumra, ahol tapasztalatcsere valósulhat meg a magyarországi és horvátországi szakemberek között, szakmai kapcsolatok alakulhatnak ki a különböző területen dolgozók között.

 

Nádor Annamária, a Duna Régió stratégia fenntartható energia prioritás terület koordinátora bemutatta az esemény célját, a 2. prioritási területet és a hozzá kapcsolódó honlapot:  https://energy.danube-region.eu/

 

Jadranka Leško főosztályvezető ismertette a horvátországi nemzeti energia és klímatervet és a stratégiát. Garaguly István, az MS Energy Solutions vezető geológusa bemutatta a Pannon Medence geotermikus adottságait és az MS Energy Solutions korábbi projektjeit. Kalmár László, a SZETÁV Kft. energetikai részlegvezetője ismertette a szegedi távfűtési rendszer geotermikus projektjeit, az érintett hőkörzeteket és a honlapot, ahol további információk találhatók a szegedi dekarbonizációs beruházásról: https://geotherm.szetav.hu/

 

Molnár Gábor, geotermikus szakmérnök, a Mannvit Kft. képviseletében bemutatta a geotermikus projektek fejlesztési lépéseit és ezekhez a lépésekhez tartozó kockázatokat, finanszírozási lehetőségeket. Nádor Annamária, a Duna Régió stratégia fenntartható energia prioritás terület koordinátora ismertette a horvátoroszági szereplők számára is elérhető pályázati lehetőségeket. Pergerné Nagy Edit, a MaTáSzSz energetikai és műszaki ügyekért felelős projektvezetője és a Távhőipari Tagozat koordinátora bemutatta a magyarországi távhőszektor helyzetét és a Szövetség tevékenységeit, különös tekintettel a Távhőipari Tagozati Tagokra, majd lehetőséget biztosított a jelenlevő magyar cégek bemutatkozására.

Tuzla:

Karagics Dusko külgazdasági attasé nyitotta meg a rendezvényt. Beszédében kiemelte, hogy Magyarország szinte szomszédjaként tekint Bosznia-Hercegovinára és kiemelet partnerének kezeli. Bízik benne, hogy a két ország között még szorosabb lehet az együttműködés. Amir Nadarević, EU4Energy tanácsadó köszöntötte a jelenlévőket a helyi külügyi minisztérium képviseletében. Elmondta, hogy Bosznia-Hercegovina is csatlakozott az EU tagjelöltek közé és bízik abban, hogy mielőbb elérhetik a dekarbonizációs célkitűzéseiket. Ezt követően Pergerné Nagy Edit a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége nevében köszöntötte az egybegyűlteket, majd Nádor Annamária, a Duna Régió stratégia fenntartható energia prioritás terület koordinátora bemutatta az esemény célját, a 2. prioritási területet és a hozzá kapcsolódó honlapot:  https://energy.danube-region.eu/

 

A bosznia-hercegovinai energiaszektor helyzetét Amir Nadarević, EU4Energy tanácsadó ismertette. Kiemelte, hogy ők is készítettek Nemzeti Energia- és Klímatervet és várják az Európai Unió véleményét a dokumentummal kapcsolatosan. Ezt követően a zágrábi eseményhez hasonlóan magyarországi szakemberek osztották meg az ismereteiket, tapasztalataikat: Garaguly István, az MS Energy Solutions vezető geológusa bemutatta a geotermikus energiahasznosítás geológiai kihívásait, Kurunczi Mihály - a Magyar Termálenergia Társaság elnöke, a GREENMEN Kft. projekt igazgatója -  a SZETÁV Kft. képviseletben ismertette a szegedi geotermikus projekt megvalósításának részleteit, Molnár Gábor a Mannvit Kft. képviseletében bemutatta a geotermikus projektek fejlesztési lépéseit és ezekhez a lépésekhez tartozó kockázatokat, finanszírozási lehetőségeket. Maida Arapčić, a helyi UniCredit Bank munkatársa ismertette a bankok megújuló energiaforrásokhoz kapcsolódó projektek finanszírozási példáit. Az előadások zárásaként Nádor Annamária ismertette a bosznia-hercegovinai szereplők számára is elérhető EU-s pályázati lehetőségeket, majd Pergerné Nagy Edit bemutatta a magyarországi távhőszektor helyzetét és a Szövetség tevékenységeit, különös tekintettel a Távhőipari Tagozati Tagokra, majd lehetőséget biztosított a jelenlevő magyar cégek bemutatkozására.

 

Az események zárásaként egy kávé mellett személyesen is megismerhették egymást a helyi és a magyarországi cégek képviselői.

 

Az eseményeken elhangzott előadások megtalálhatóak a MaTáSzSz honlapján: https://tavho.org/tudaskozpont/eloadasok