Az Európai Bizottság által közvetlenül irányított Innovációs Alap 2022. március 31-én közzétette soron következő, második felhívását a kis léptékű projektek számára. A benyújtási határidő 2022. augusztus 31.

 

Az EU Kibocsátás-kereskedelmi Rendszerének (EU ETS) negyedik kereskedési időszakában (2021-2030) az Innovációs Alap maximum 60%-os támogatási intenzitással, vissza nem térítendő támogatások formájában kívánja támogatni a demonstrációs fázisban lévő, alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiákat, amelyek hozzájárulnak a zöld átállás elősegítéséhez. A cél az, hogy ezen technológiák a demonstrációs fázisból piacképes technológiává válhassanak. Az Innovációs Alap nem csak az Európai Unió közép és hosszú távú céljaihoz, hanem Magyarország 2050-es klímasemlegességi céljához is hatékonyan hozzájárulhat.

 

Az Innovációs Alap a jelenleg hatályos szabályozás alapján a becslések szerint 2030-ig összesen kb. 38 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást biztosít a szén-dioxid kvóta árától függően. Az Innovációs Alap fókuszterületei a következők:

  • megújuló energiaforrások,
  • széndioxid leválasztás és tárolás (CCS) és vagy felhasználás (CCU) technológiák,
  • energiatárolás,
  • energiaintenzív szektorokban lévő innovatív, alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák.

 

Általában évente két felhívást tesznek közzé: egyet a kis léptékű (2,5-7,5 millió euró közötti) és egyet a nagy léptékű (7,5 millió euró feletti) projektek számára.

 

Az Innovációs Alap pályázati felhívásai során az alábbi 5 szempont alapján történik az értékelés:

  • megspórolni tervezett üvegházhatású gáz (ÜHG) mennyisége,
  • innováció foka, 
  • projekt érettsége,
  • méretezhetőség,
  • költséghatékonyság.

 

Jelenleg egy 100 millió euró keretösszegű kis léptékű pályázati felhívás áll nyitva a pályázók előtt 2022. augusztus 31-ig. EU-szinten minimum 22 projekt nyerhet támogatást. A technikai részletekről és a releváns dokumentumokról a Funding and Tenders weboldalon találnak bővebb információkat.

 

Fontos, hogy jelen felhívás a kis léptékű projektekre vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy projektjavaslatnak 7,5 millió euró alatti (de 2,5 millió euró feletti) teljes tőkekiadásúnak kell lennie. A felhívás menete egy lépcsőfokos (single stage) - ez azt jelenti, hogy egyből mind az 5 fenti kritériumnak meg kell felelni.

 

A pályázáshoz segítséget nyújthatnak az alábbi dokumentumok:

 

 

 

 

Az értékelési folyamatról:

 

Az értékelésnek három kimenete lehet. Egyrészt sikeres elbírálásban részesülhet egy projektjavaslat, így meghívásra kerül a grant agreement aláírására. A második kimeneti lehetőség, hogy bár elutasításra kerül a projektjavaslat, de az értékelők véleménye szerint ez még támogatható projektté fejleszthető. Ekkor egy ún. PDA (Project Development Assistance) szolgáltatásra válik jogosulttá a projekt. A szolgáltatásra az Európai Bizottság hívja meg a projektbenyújtót. A harmadik kimeneti lehetőség pedig az elutasítás. Itt kiemelendő, hogy meg fogják küldeni a projektet benyújtó félnek az értékelést és látni lehet majd, hogy az adott projektjavaslatban hol szükséges a további fejlesztés. Ha idővel sikerül fejlesztéseket elérni a projektben, érdemes a következő felhívás alkalmával benyújtani a javaslatot.

 

A pályázók közvetlenül az Európai Bizottság részére küldik meg projektjavaslataikat angol nyelven a Funding and Tenders platformon keresztül, így a Minisztérium részéről csupán általános információk megosztását tudjuk garantálni. Speciálisabb kérdések esetén a Funding and Tenders honlap Topic related FAQ menüpontját javasoljuk áttekintésre.

 

 

Az Innovációs Alapról szóló általános információkat illetően szintén a Bizottság honlapjáról juthatnak több információhoz.

 

A pályázati anyagok benyújtásának helye a Funding and Tenders platform, ahol sok egyéb hasznos dokumentum is hozzájárul a projektjavaslatok sikeres benyújtásához.