A Tanács július 25-én új szabályokat fogadott el, melyek célja, hogy az uniós szintű végsőenergia-fogyasztás 2030-ra 11,7%-kal csökkenjen. A jogszabály több tekintetben is rugalmasságot biztosít a tagállamoknak e cél elérését illetően.

Kiemelt cél

A tagállamok együttesen fogják elérni, hogy 2030-ra a végsőenergia-fogyasztás a 2020-ban készített energiafogyasztási előrejelzésekben szereplő adatokhoz képest legalább 11,7%-kal csökkenjen. Ez azt jelenti, hogy 2030-ra az EU energiafogyasztása a végső energia tekintetében nem haladhatja meg a 763 millió tonna olajegyenértéket, a primer energia tekintetében pedig a 993 millió tonna olajegyenértéket.

A végső fogyasztásra vonatkozó korlát kötelező erejű, és azt a tagállamoknak együttesen kell teljesíteniük, míg a primerenergia-fogyasztásra vonatkozó célkitűzés indikatív.


A végsőenergia-fogyasztás a végfelhasználók által fogyasztott energiamennyiséget jelöli, a primerenergia-fogyasztás viszont magában foglalja az energiatermelés, illetve az energiaellátás során felhasznált energiát is.

A teljes hír itt olvasható el:

https://www.consilium.europa.eu/hu/press/press-releases/2023/07/25/council-adopts-energy-efficiency-directive/?fbclid=IwAR0P48vyL9YsnEUD-C3p3rGs5ARuMVLmLSdAXiSnPn_Zs4Gmo-WuRnKqhYE