Euroheat & Power Congress 2024

Rotterdam, június 3-5

 

Az európai távhőszektor egyik legjelentősebb, évente megrendezésre kerülő eseményén több mint 450 vállalatvezető, önkormányzati képviselő és iparági szakértő vett részt idén A kongresszuson a MaTáSzSz-t Kecskeméti Dávid, EU ügyekért és nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatárs képviselte.

 

Az Euroheat közgyűlése megválasztotta a szervezet elnökének Janne Kertula-t, valamint alelnökének Frans de Heij-t az elkövetkezendő két évre.

A kongresszus középpontjában az európai fűtési és hűtési ágazatok szén-dioxid-mentesítésének elősegítése állt, amelyek kulcsfontosságúak az EU éghajlati és energetikai céljainak eléréséhez. A témák nagy része kerekasztal beszélgetés és műhelymunka formájában került megvitatásra.

 

A kongresszus főbb témái az alábbiak voltak:

 

  • FitFor55:

Jelentős hangsúlyt kapott Fitfor55 jogszabálycsomag, melynek célja az üvegházhatású gázok kibocsátásának 55%-os csökkentése 2030-ig. A panelbeszélgetéseken hangsúlyozták, hogy a távhő hálózatokat sürgősen ki kell bővíteni az ambiciózus célok elérése érdekében, kiemelve a szakpolitikák összehangolásának és a szabályozási támogatásnak a szerepét mind uniós, mind helyi szinten. Többek között a “Scale-up, CO₂ down!” session főbb üzenete is ez volt.

 

  • Megújulók és hulladékhő integrációja:

A megújuló energiaforrások és hulladékhő integrációja részletesen megvitatásra került. A távhő szén-dioxid mentesítésének szempontjából kulcsfontosságú technológiaként a nagyméretű hőszivattyúkat emelték ki.

 

  • Innováció:

Innovatív üzleti modellek és egyéb technológiai fejlesztések kerültek bemutatásra. Ezek egyike a digitális iker technológia, melyben egy virtuális modell tükrözi mi történik a fizikai párjával, elősegítve az optimális működést. Előtérben volt továbbá a hosszú- és rövidtávú hőtárolás, mind a rugalmasság és megbízhatóság növelésére, mind az évszakok közötti különbségek áthidalására, megújulók jobb kihasználhatóságára.

 

  • Alacsony hőmérsékletű távfűtés:

Hangsúlyozták, hogy az alacsony hőmérsékletű rendszerekre való áttérés alapvető fontosságú az energiahatékonyság javítása és a megújuló energiaforrások befogadása szempontjából. Ez az átállás természetesen a meglévő infrastruktúra jelentős korszerűsítését igényli a hálózati hőmérséklet csökkentése és az energiafelhasználás optimalizálása érdekében.

 

  • Energetikai rendszerek integrációja és elektrifikáció:

Az egyik fő téma a távfűtő és távhűtő rendszerek szélesebb értelemben vett energiahálózatokba való integrálása volt, beleértve a vidéki területeken a mikrohálózatokban rejlő lehetőségeket. Ezek a kisebb hálózatok decentralizált, megújuló fűtési megoldásokat nyújthatnak, növelve az ellátásbiztonságot és csökkentve a CO₂-kibocsátást.

 

  • Digitalizáció és ESG trendek:

A kongresszus kiemelte a digitális eszközök fontosságát a távhőhálózatok optimalizálásában. Ezek az eszközök fokozhatják az átláthatóságot és a hatékonyságot, egyensúlyt teremtve a pénzügyi, gazdasági, környezeti, társadalmi szempontok között.

 

  • Finanszírozás és beruházás:

Az új projektek megfelelő finanszírozásának biztosítása és a meglévő rendszerek korszerűsítése nem csak hazánkban kihívás. A felszólalók hangsúlyozták, hogy uniós és nemzeti szinten egyaránt garantált finanszírozásra van szükség a hálózatok bővítésének és fejlesztésének támogatásához.

 

  • DHC Market Outlook:

Hivatalosan is bemutatásra került a Market Outlook 2024-es kiadása a legfrissebb piaci trendekről

 

  • Sokszínűség és egyenlőség a távhőben:

A „Breaking barriers through diversity in DHC” session célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a szektor munkavállalóinak sokszínűségének, egyenlőségének és az utánpótlásnak a fontosságára.