Dr. Petz Ernő

85 éves

 

 

Dr. Petz Ernő (szül.: 1937. augusztus 25.) okl. gépészmérnök, kandidátus, címzetes egyetemi tanár, szakíró és gyémántdiplomás gépészmérnök, a Paksi Atomerőmű Rt. nyugalmazott vezérigazgatója

A Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán 1960-ban szerzett a hőerőgépész szakon gépészmérnöki diplomát. Végzés után Lévai András professzor meghívta tanérsegédnek a Hőerőművek Tanszékre, ahol közel húsz évig dolgozott oktatóként.

1970-ben egyetemi doktori, 1980-ban kandidátusi címet szerzett, 1993 óta címzetes egyetemi tanár. 1971-72-ben a Stuttgarti Egyetem vendégkutatója. Oktatási és kutatási tevékenysége szerteágazó az energetika, a hő- és atomerőművek, az erőművi irányítástechnika és rendszertechnika területén. Kutatóként szoros együttműködést alakított ki az erőműiparral.

1979-től a Paksi Atomerőmű fejlesztési osztályvezetője, 1984-től az MVM műszaki-gazdasági tanácsadója, osztályvezetője, főmérnöke. 1989-ben visszatér a Műegyetemre, a Nukleáris Technikai Intézet osztályvezetőjeként a tanreaktor gazdája, docens, igazgatóhelyettes. A rendszerváltoztatást követően, pályázat útján, a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatója (1991-94).

Nyolc szakkönyv, illetve egyetemi jegyzet, 60 tudományos cikk, számos kutatási jelentés/tanulmány szerzője/társszerzője. A 90-es évektől kezdve érdeklődése az energiapolitika felé fordul.

A www.energiaakademia.lapunk.hu honlap társalapítója, ahol több mint 370 írása jelent meg, elsősorban a klíma- és energiapolitika tárgykörében.

Kitüntetései:
Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozata (2020),          
Gábor Dénes Életmű-díj (2021)        

 

Kedves Ernő!

Isten éltessen sokáig, jó egészséget kívánunk!

 

 

Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége