55 euró alá esett az uniós emissziós kvóták árfolyama

Papp Bernadett – Piacelemzési Vezető

A blue and green rectangular sign with white text

Description automatically generated

Hiába január végi konszolidáció az uniós emissziós kvóták árfolyamában és a február 6-án bejelentett 90 százalékos 2040-es emissziócsökkentési cél, a februári hónap eséssel indult. Február 19-én a irányadó decemberi kontraktus árfolyama már a 2021 júliusi szintre esett vissza.

A 2040-es célok bejelentése érintetlenül hagyta a kvóták árfolyamát. Egyrészt a célszám már napokkal korábban kiszivárgott, másrészt a publikált dokumentumok kevés részletet tartalmaztak az emisszió-kereskedelmi rendszer esetleges reformjáról (pl. magasabb lineáris redukciós tényező 2030 után).

A decemberi lejáratú uniós emissziós kvóta árfolyamának változása (euró / tonna) és kereskedett mennyisége (lot, 1 lot = 1 000 tonna)

Forrás: ICE Endex

Ugyanakkor a fundamentumok továbbra is nagyon gyengék. Európa legtöbb országában az ilyenkor megszokottnál magasabb hőmérsékleteket mérhetünk, ami alacsonyan tartja a fűtés iránti igényt.

Az ipari létesítmények továbbra is keresgélik a talajt a lábuk alatt. Az Európai Bizottság február második hetében lefelé, 0,8 százalékra módosította 2024-es GDP várakozását a novemberben várt 1,2 százalékról. Ez arra utalhat, hogy az acél- és cementgyártók áram iránti kereslete továbbra is alacsony szinten maradhat. Sőt, azon cégek, amelyek az elmúlt években többletet halmoztak fel az emissziós kvótákból, inkább a piac eladói oldalán bukkannak fel.

Míg a szélenergia-termelés továbbra is erős, a korábbi évekhez képest jelentős növekedés tapasztalható a vízerőművek és az atomerőművek termelésében is. Következésképp a német energiaárak több mint két évvel ezelőtti szintre estek vissza.

A gázárak a holland tőzsdén kéz a kézben estek az emissziós kvóták és az energia árfolyamával a fent részletezett okoknak köszönhetően. Egyre kevesebben aggódnak az idei gázellátottság miatt és az is valószínű, hogy az európai tározók rekord szinten zárják majd az idei fűtési szezont.

Az uniós kvóták, német áram, TTF gáz és európai szén árfolyamának normalizált grafikonja

Forrás: Pact Capital

Mindezt figyelembe véve, nem meglepő, hogy a legfrissebb adatok szerint a befektetési alapok rekord szintre növelték nettó eladási pozíciójukat az EUA derivatívák piacán. A február 9-re végződő héten, a vételi pozíciók nyitott állománya 1,9 millióval, míg az eladási pozícióké 7,5 millióval nőtt az előző héthez viszonyítva. Következésképp a nettó eladási pozíciók állománya, 5,9 millióval 38,2 millióra emelkedett tükrözve a befektetők borúlátását.

A kvóták árfolyamának csökkenését még az a német terv sem tudta megfékezni, amely szerint a kormány törölni szándékozik azokat az emissziós egységeket, amelyek a bezárásra kerülő, széntüzelésű erőművek kibocsátását lettek volna hivatottak fedezni. Így ezek az egységek nem kerülnek kalapács alá és nem növelik tovább a piacon fellelhető többletet.

Az sem segít a trendfordulóban, hogy Kurt Vandenberghe az Európai Bizottság képviseletében azt nyilatkozta egy konferencián, hogy a Bizottság nem aggódik az emissziós kvóták árfolyama miatt. A piacot eleve úgy tervezték, hogy a kereslet és a kínálat határozza meg az árfolyamot.

Az Európai Bizottságnak a REPowerEU program kapcsán bevétel célja (20 milliárd euró) van az EU ETS-sel. Az árak csökkenése miatt azonban fennáll annak a veszélye, hogy az alacsony árfolyamnak köszönhetően a tervezett körülbelül 267 millió egység helyett ennél lényegesen nagyobb mennyiséget kell árverésre bocsátani ahhoz, hogy a bevételi cél elérhetővé váljon. (A Bizottság 75 eurós kvótaárral számolt, amikor az árverezendő mennyiségről döntött.) Persze ez egy ördögi kör lehet, mivel minél nagyobb mennyiségre számít a piac, annál meredekebben csökken az árfolyam.

A decemberi lejáratú uniós emissziós kvóta havi árfolyamváltozása az elmúlt öt évben

A screenshot of a computer

Description automatically generated

Forrás: ICE Endex