Az idei évben október 28-án tartottuk a Távhőszolgáltatás Napját az Erőművek Éjszakájával egy időpontban. Ez a nap lehetőséget adott arra, hogy megnyissuk fűtőműveinket és közösségi programokkal várjuk az érdeklődőket.

A Távhőszolgáltatás Napjáról szóló képes beszámolók az alábbi linkeken érhetőek el:

https://www.facebook.com/photo/?fbid=611088347278658&set=a.563666982020795

https://www.youtube.com/watch?v=4tUB-FjdpiQ&feature=share&fbclid=IwAR3iU_hURFqyg60pxXDRCfvHtSZlIaUFJVaZDVmAUMXSTBKoj1CJVhjLlho

https://www.gyorplusz.hu/gyor/civilek-a-hoeromuben/?fbclid=IwAR0DebsoAUNECosbFOCXI1bPOwAggpPLFdOWJjOiYkwPcjNAm6HkuuwIWuw

https://www.facebook.com/fotavbp/posts/pfbid036qUtG9uYvTf9Tk1nHgfJgxKwiUDBkT5VYm5kHs6qFqMu3KR4Wv43g2uvFUvo9a9ul

https://www.boon.hu/helyi-kozelet/2022/10/nyitva-alltak-az-eromuvek?fbclid=IwAR3h9-7o-zVaNGlm6zxqSebuH2fc9bZra0kpMWizPb3FBgDPIgpIF8bUPfs

https://www.youtube.com/watch?v=3muwLRNugGk

https://www.facebook.com/energiahivatal/posts/pfbid02wigkiqUokkwjG6u8Yx4nHSHCnh4s6KusYPkMxqTXrbaAUpNZZQsHR6VU26Z4Rvz5l

https://www.facebook.com/mataszsz/posts/pfbid06Bv3Wt5QRbwGUGtDXEeJzw7nXWLCoqkpUgk8uW2GsSFjWhmUCrgicp9fG7n7ESCWl

https://www.facebook.com/mihokft/videos/566526218610989

https://www.facebook.com/mataszsz/posts/pfbid033VCNFcEVMETnGCFcXTkVHQKRSJNZKZ4fycKRTw7aLCx7UKvyv2SbB12msDoufkQSl

https://www.facebook.com/mataszsz/posts/pfbid0v7RRGyqSMkHSvzqQMRiziLV4tRVLtqTwS8MFpHnYVSLkEDNEz73JiYxBTb9CmCidl

https://www.facebook.com/mataszsz/posts/pfbid02C22dD7qVE3W6h1yD9DyFDUHrawrjEwm5PXkT9LEABzai32RtqDjwfqmmQe9SVRnwl

https://www.facebook.com/szomtav/posts/pfbid0eMLHCehouYrr2uuM66xyzVAoop5bRFFj2TotqwMA8yYjBkUaBR18rrVnm3cBEYw9l

https://minap.hu/cikk/eromuvek-ejszakaja-miho-ujra-meglepte-mesevar-ovisait?fbclid=IwAR2Sr-bd6bphrIHuXTZqazsnv3LHFEBXlnefX4yLXGffNsA8-hK5Y9NkT80

https://www.facebook.com/mataszsz/posts/pfbid0HMXmYhewf7o4E7BENkAW9ZEEjeTQoPaRurwR1jF7r1iAj7ZswQbufMwn9U52cbsBl

https://www.facebook.com/mataszsz/posts/pfbid02yDHmHYz5xARkMbgd4kBUGa6ehnKYgAd7re9js9DN9RyHFXwqDwcZwT5KPPq2GrF8l

https://www.facebook.com/mataszsz/posts/pfbid02HNx6var3yRjeizdENMuf2hkvdeQj3ckLr5Qu18YUNgBneJRbjQyAYDMQTpFNUgWDl

https://www.facebook.com/tavhozolden/posts/pfbid0qZ2QNnuGTWCFT1FHikS5WEMXdm3kuQWRGtrAZNz2Uwg1KMu9ZDgzFfqv9ViKBo5bl

 


Országszerte összesen 17 helyszínen ünnepeltük a Távhőszolgálatás Napját, tagvállalataink mindenhol programokkal várták az érdeklődőket:

PÉTÁV Pécsi Távfűtő Kft.

Október 28-án Pécsen ismét megrendezik a Távhőszolgáltatás Napját. A PÉTÁV Tüzér utcai központjába látogatók ezen a napon megismerkedhetnek  a pécsi távhőszolgáltatással, a távhőökocímke rendszerrel, a pécsi távhőellátás távfelügyeleti rendszerével, és egy szakmai vezető kíséretével tekinthetnek meg egy működő hőközpontot. A vendégeket a dr. Szász János alternatív fizikaórájával várják, a Varázstér interaktív, hővel kapcsolatos bemutatón a gyerekek játékokon keresztül ismerhetik meg a pécsi távhőszolgáltatás előnyeit. A részvétel regisztrációhoz kötött. További részletek hamarosan a https://www.facebook.com/tavhozolden oldalon.

 

MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft.

Miskolcon a távhőszolgáltatáshoz és távhőtermeléshez kapcsolódóan 3 helyszínen lesznek események a Távhőszolgáltatás Napjához és az Erőművek Éjszakájához kapcsolódóan. A KUALA Kft. geotermikus hőközpontjában és az MVM Balance földgáz alapú hőtermelő erőművében, valamint a MIHŐ Kenderföldi faapríték tüzelésű kazánházában. Aki mindhárom helyszínt meglátogatja, összegyűjti a matricákat és ezt lefotózza, nyerhet is. 😉 Részletek: https://www.facebook.com/mihokft

Október 27-én délelőtt a Mesevár Óvodába látogatnak a MIHŐ kollégái, ahol egy mesén keresztül mutatják be a gyerekeknek a miskolci távhőszolgáltatást, majd beszélgetnek a környezetvédelemről, energiatakarékosságról. Emellett társasjátékkal, csőépítővel, memóriajátékkal és egy 2*1 méteres óriás színezővel lepik meg az óvodásokat.

Október 28-án a MIHŐ Kenderföldi faapríték tüzelésű kazánházát lesz lehetősége megnézni az érdeklődőknek. Megismerhetjük általánosságban a miskolci távhőt - kiemelve a megújuló energiákat, az energiatakarékosságot -, utána konkrétan ennek a kazánháznak a működése kerül ismertetésre, majd a falra felhelyezett TV-n keresztül bemutatják a cég távfelügyeleti rendszerét. Tehát gyakorlatilag a faapríték beszállításától végig követhetik az érdeklődők azt a folyamatot hogyan jut el az ő lakóépületükbe a hő.

Ezután pedig itt a kazánházban a miskolci egyetem docense kísérletienek lehetünk részesei:

Mágneses lebegés: kritikus hőmérsékletre lehűtött fémkocka szupravezető fölött „lebeg”

Égéssel kapcsolatos egyszerű kísérletek: melyek szemléltetik a tüzelőberendezések kialakításának szerepét az égsében, annak jelentőségét az égés során. Pl: rövidebb hosszabb csövekben égeti el a földgázt, a telefonról lejátszott dallamot a lángkép lekövet.

 

Tatabánya Erőmű Kft.

Az üzemlátogatás mellett izgalmas ügyességi játékkal és apró ajándékokkal is várják a látogatókat a Tatabánya Erőmű Kft-nél a Távhőszolgáltatás Napján és az Erőművek Éjszakáján.

 

Veolia

A Veolia cégcsoport 7 helyszínen várja a látogatókat a Távhőszolgáltatás Napján, hogy megnézhessék hogyan működik egy erőmű. Ha elmegyünk, akkor nem csak egy óriási élménnyel, hanem apró ajándékokkal is gazdagodhatunk.

Pannon Hőerőmű Zrt. -Pécs

Bakonyi Erőmű Zrt. és BAKONY-TÁVHŐ Kft. - Ajka

Veolia Dorogi Erőmű - Dorog

Kelenföldi Erőmű - Budapest

Veolia Nyíregyházi Erőmű - Nyíregyháza

Veolia Debreceni  Erőmű - Debrecen 

https://www.facebook.com/VeoliaHU

 

Nyírtávhő Kft.

A NYÍRTÁVHŐ Nyíregyházi Távhőszolgáltató Kft., a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége és a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal által kezdeményezett, évente megrendezésre kerülő eseménysorozat keretében 2022. október 28-án (pénteken) tartotta a TÁVHŐSZOLGÁLTATÁS NAPJÁT.

A Távhőszolgáltatás napja eseményein belül, szakembereink oktatási intézményben bemutatóval, előadással ismertették a szolgáltatás energetikai, környezetvédelmi előnyeit, népszerűsítették a távhőszolgáltatást, mint az egyik környezetkímélő hőellátást. Ezen a napon az érdeklődőknek lehetőségük volt megtekinteni a hőközponti berendezések működését, megtudhatták, hogy a hőenergia hogyan jut el a felhasználókhoz, és azt is, hogy miként takarékoskodhatnak az energiával.

A Távhőszolgáltatás Napja mellett, 2022. évben ünnepli a  NYÍRTÁVHŐ Kft. megalakulásának 30. évfordulóját.

 

https://www.facebook.com/nyirtavho

 

Kaposvári Vagyonkezelő Zrt.

Közös faültetés és üzemlátogatás a Távhőszolgáltatás Napján Kaposváron. A Kanizsai utcai fűtőműben már reggeltől várják az érdeklődőket Kaposváron, ahol egy működő fűtőmű mindennapjaiba nyerhetünk betekintést és ünneplésként fákat ültethetünk közösen.

 

Széphő Zrt.

Székesfehérváron az Erőművek éjszakája  és a Távhőszolgáltatás napján a Kiráy sori telephely és a Bakony utcai telephely üzemlátogatásán vehetnek részt az érdeklődők.

Az 1902-ben létesült Király sori telephelyen a múlt századi kapcsolt hő- és villamosenergia-termeléssel ismerkedhetnek meg a látogatók. Az itt látható kazánokat folyamatosan, egészen az 1980-as évek közepéig telepítették. A látogatók résztvevői lehetnek egy valódi ipartörténeti időutazásnak. Látogatóink nemcsak a távhőtermelés történetének érdekességeivel ismerkedhetnek meg egy előadás keretén belül, hanem láthatnak üzemen kívül helyezett gőzturbinát, sőt akár egy 5000 m³-es kitisztított, nyitott olajtartály belsejébe is bemászhatnak.

A Bakony utcai fűtőerőmű 2006-ban létesült 6 darab, egyenként 3+3 MW villamos és hőteljesítményű gázmotorral. Tíz évvel később tovább folytatódott a telephely bővítése, 3 db 20 MW-os, kondenzációs gázkazánnal. A fűtőerőmű teljes területét lehetőségük lesz bejárni az érdeklődőknek.

Gyerekeknek külön kis ajándékkal kedveskedünk.

 

 

Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. 

Az Erőművek Éjszakája és a Távhőszolgáltatás Napja rendezvény közösségi programja keretében a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. a Vízöntő utcai telephelyén fogadja az érdeklődőket és mutatja be a kazánház működését. A látogatás záró programjaként szeretnénk, ha a résztvevők „nálunk hagynák kéznyomaikat” egy erre az alkalomra kihelyezett felületen, amely az együttműködést és az összefogást jelképezi. A feszített vászon, amelyen reményeink szerint számtalan kéznyom díszeleg majd, terveink szerint a Látogatóközpontunk falát fogja díszíteni, emlékeztetve mindannyiunkat a 2022. évi rendezvény sikerére és közös céljainkra, valamint a biztonságos, környezetbarát és fenntartható távhőszolgáltatásra.

A hozzánk látogató gyerekeket ezen kívül játékokkal is várjuk, úgy mint óriás kocka kirakóval és  öko-textil táska színezéssel.

 

Újdonság! Ebben az évben Társaságunk a „Zöldülj Velünk” szemléletformáló programjához kapcsolódó 30 év-30 fa projektjének 2022. évi záró eseményét a Távhőszolgáltatás Napján kívánja megvalósítani, azaz a 2022. évre tervezett 30 fa elültetésének utolsó „csemetéjét” a Vízöntő utcai telephelyen helyezi el a látogatások időpontjában.

https://www.facebook.com/szomtav

BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. FŐTÁV Távhőszolgáltatási Divízió

A Távhőszolgáltatás Napján a Budapesti Közművek üzemeltetésébe tartozó XV. kerületi Szemléletformáló és Újrahasználati Központban a délelőtt folyamán 4. osztályos kisiskolások interaktív foglalkozás keretében ismerkedhetnek meg többek között a távfűtéssel, mint a legkorszerűbb fűtési technológiával, s annak a környezetre gyakorolt hatásaival. A program során levetített kisfilmből azt is megtudhatják a gyerekek, hogy miként lesz az elégetett szemétből távhő, s hogy ezzel hogyan melegítjük fel az otthonokat. A Személetformáló és Újrahasználati Központ szomszédságában található Köztisztasági Múzeum kiállításán pedig játékos kvíz keretében pillanathatnak be a távhőszolgáltatás múltjába. A program végén egy kis ajándékkal jutalmazzuk a diákokat.

https://www.facebook.com/budapestikozmuvek/

 

Kecskeméti TERMOSTAR Kft.

A Távhőszolgáltatás Napja alkalmából Kecskeméten is bepillantást nyerhetünk egy fűtőmű működésébe. Csoportos üzembejárás keretében ismerkedhetünk meg a távhőszolgáltatás hátterével.

 

Győr-Szol Zrt.

A Távhőszolgáltatás Napján nyílt napot tart a Győr-Szol Zrt. Távhőszolgáltatási igazgatósága Rozgonyi utcai telephelyén, melyre a délelőtti órákban iskolai csoportokat, délután pedig a lakossági érdeklődőket várják.

A résztvevők szakavatott kollégák kíséretében bejárhatják a győri távhőellátás „szívét”, a Rozgonyi utcai fűtőerőművet. Közelről láthatják, hogy hol termelik meg azt a hőt, ami a távhőhálózaton és a hőközpontokon keresztül eljut a város 25 ezer lakásába és mintegy 1000 egyéb intézményébe. Megnézhetik a geotermikus hő fogadására létesített állomást, a kazánokat, a hővezénylő központot, a gázmotoros erőművet, sétálhatnak a 80 és 101 méteres kémények tövében. Megismerhetik, hogy miért környezetbarát, miért biztonságos a távhőellátás, miért lehet fontos eszköz a megújuló energia hasznosításában. Az üzemlátogatás mellett apró ajándékokkal is várja a látogatókat

https://www.gyorszol.hu/bejelentkezes-tavhoszolgaltatok-napja-2022/

 

EVAT - Egri Vagyonkezelő és Távfűtő Zrt.

A Távhőszolgáltatás Napja program keretén belül az egri távfűtést 50 éve működtető EVAT Zrt. is betekintést engedett az érdeklődő iskolások, óvodások számára a távfűtés rejtelmeibe. A gyermekek a délelőtt folyamán látványos, szemléltető játékok formájában ismerkedhettek a klímaváltozásról. Kipróbálhatták a napelemes és levegőszennyezettség mérő rendszert, VR élményen keresztül tájékozódhattak döntéseik következményeiről, Öko-szerencsekerék segítségével tették próbára tudásukat, tableten ökológiailábnyom és karbonlábnyom mérésre volt lehetőségük, valamint Fenntarthatósági Kahoot játékot játszhattak. A menedzsment tagjai facsemetét ültettek a Fűtőmű előtti területre, felhívva ezzel a figyelmet a klímaváltozás jelentőségére.