12,76 százalékos csökkenéssel zárta a februárt az uniós karbonkvóta

Papp Bernadett – Piacelemzési Vezető

A blue and green rectangular sign with white text

Description automatically generated

A januári 20,17 százalékos zuhanás utám februárban tovább csökkent az uniós emissziós kvóták árfolyama. Év eleje óta már több mint 30 százalékkal csökkent az árfolyam.

A decemberi lejáratú uniós emissziós kvóta havi árfolyamváltozása az elmúlt öt évben

A screenshot of a computer

Description automatically generated

Forrás: ICE Endex

A fundamentális kereslet továbbra is gyenge. A megújulók és a nukleáris energia magas részaránya az európai termelésben és fogyasztásban, valamint az energiaválság előtti szinteket közelítő gázár jelentős mértékben csökkentette az energiacégek fedezeti célú vásárlását. Néhányan közülük a korábban fedezeti céllal vásárolt egységek eladása mellett döntöttek. Mivel a kvóták árfolyama továbbra is csökkenő trendben mozog, ezek a piaci szereplők úgy gondolják, a későbbiekben is megvásárolhatják az egységeket, ha szükségük lesz rá.

Az ipari vállalatok nagy része Európa-szerte a 2019-es szintek alatt teljesít, amely az emissziós adatokban is meglátszik.

A gyenge kereslettel szemben kibocsátási egységek milliói érkeznek a piacra nem csupán a megszokott mennyiségben. Az európai energia-ellátás zöldítése és az orosz fosszilis energiahordozókról történő leválás jegyében az EU meghirdette a REPowerEU programot, amelynek keretében 20 milliárd eurós bevételre számít az emissziós kvóták árveréseiből 2023 nyara és 2025 augusztusa között. A terv megalkotásakor azonban az Európai Bizottság még 75 eurós kvótaárakkal számolt. Minél alacsonyabb a piaci ár, annál több kvótát kell elárverezni a vágyott bevétel eléréséhez és annál tovább eshet az árfolyam.

A következő hetekben véglegesítik az európai létesítmények a 2023-as hitelesített kibocsátási riportjukat. A tagállamok ezután újraszámolják és kiosztják a 2024-es ingyenes egységeket. Valószínű, hogy sok cég esetében a 2024-es kiosztás csökken az előző évekhez képest, mivel az elmúlt két évben a cégek tevékenységi szintje a historikus átlag alatt maradt. Kérdés, hogy a cégek felhalmozással reagálnak-e vagy inkább pénzzé teszik a meglevő kvóta mennyiségüket.

A decemberi lejáratú uniós kvóta árfolyamának változása (euró / tonna) és kereskedett mennyisége (lot, 1 lot = 1 000 tonna)

Forrás: ICE Endex

A jövő havi leszállítású európai gáz és az emissziós kvóták árfolyama közötti korreláció továbbra is erős. Február közepén, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy idén télen nem kell ellátási gondokkal szembenéznünk, a gáz árfolyama 25 EUR / MWh alá csökkent és az irányadó uniós emissziós kvóta árfolyama is új, több mint 30 hónapos mélypontra esett.

Február utolsó hetében azonban, amikor a gáz árfolyama 3-5 százalékkal emelkedett egyik napról a másikra, a kvóták árfolyama is magasabb szinteket tesztelt újra. Február utolsó és március első napjaiban azonban lassult a kvóták árfolyamának növekedése, miután az európai szén árfolyama több mint egy hónap után először ismét 100 dollár fölé emelkedett tonnánként.

Mivel azonban az emissziós kvóták árfolyama jelentős mértékben csökkent az elmúlt hónapok folyamán és fennáll a veszélye annak, hogy a gázárak ismét emelkedésnek indulnak, a szén továbbra is „játékban maradhat”. A nyugat-európai nagy közműcégek tehát ismét azt mérlegelik, hogy a gáz vagy a széntüzelésű erőműveket éri meg jobban üzemeltetni.

 

Az uniós kvóták, német áram, TTF gáz és európai szén árfolyamának normalizált grafikonja

Forrás: Pact Capital

A fentiek fényében nem meglepő, hogy a február 23-ra végződő héten a befektetés alapok újabb rekordra, 39,2 millió egységre növelték nettó eladási pozíciójukat az EUA derivatívák piacán. Bár az adat arra utal, hogy a professzionális befektetők további árfolyam-esésre spekulálnak, egy hirtelen árfolyamváltozás esetén ezeket a pozíciókat vissza kellene venniük, amely az árfolyam további emelkedését eredményezheti.

A Financial Times egy február végén megjelent cikke egyenesen rövidlátónak nevezte azt a karbon piacot, amelyen az árfolyamok ennyire alacsonyak, mivel az új szektorok bekerülésével, a karbonvám elindulásával és a REPowerEU program kifutásával a rendszerben kvótahiány lesz a kereskedési periódus második felében, amelyre nem árt időben felkészülni.