10,87 százalékkal emelkedett az uniós emissziós kvóták árfolyama áprilisban

Papp Bernadett – Piacelemzési Vezető

A blue and green rectangular sign with white text

Description automatically generated

Annak ellenére, hogy az Európai Unió emissziókereskedelmi rendszerében érintett cégeknek csupán szeptember 30-ig kell leadniuk a 2023-as hitelesített kibocsátásuknak megfelelő mennyiségű kvótát, a mérvadó kontraktus árfolyama 10,87 százalékkal emelkedett az elmúlt hónapban.

Annak ellenére, hogy 200-250 cég ragaszkodott a régi határidőhöz (vagy csak nem értesült a jogszabályi változásról) és április 30-ig leadta a szükséges kvótákat, az árfolyamemelkedés hátterében több más tényező is található. Ez lehet az oka annak, hogy az április végi korrekció ellenére, amikor a havi maximum 74,90 euróról 68,52 euróra csökkent a decemberi leszállítású kontraktus árfolyama, május elején az árfolyam ismét felfelé vette az irányt.

A decemberi lejáratú uniós emissziós kvóta havi árfolyamváltozása az elmúlt öt évben

A screenshot of a computer screen

Description automatically generated

Forrás: ICE Endex

A következő havi leszállítású európai gáz 6,50 százalékkal, míg a jövő évi leszállítású kontraktus 8,37 százalékkal emelkedett a holland tőzsdén az elmúlt hónapban annak ellenére, hogy a fűtési szezon véget ért és az európai gáztározók telítettségi szintje átlagon felüli. Ugyanakkor a jövőbeni ellátást számos kockázat övezi. Az emissziós kvóták és a gáz árfolyama közötti korreláció pedig továbbra is erős maradt.

Több olyan cseppfolyósított gáz (LNG) projekt, amelyet jövő évre várt a piac valószínűleg csak 2026-ban valósul majd meg.

Ennek fő oka az, hogy az Egyesült Államokban az új exportüzemek építése a vártnál tovább tart. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi szűkös kínálat – ami a piac jellegzetessége Oroszország 2022-es ukrajnai inváziója óta – még egy kicsit tovább tart.

A QatarEnergy texasi Golden Pass LNG-üzeme munkaerőhiány miatt a 2025 első felében tervezett indulás későbbre csúszhat. És bár a Cheniere Energy azt mondta, hogy a Corpus Christi terjeszkedése idén elindul, a kereskedők aggódnak az esetleges akadozások miatt.

Az oroszországi Arctic LNG 2 projekt eközben valószínűleg idén nyáron szállítja le első rakományát Kínába, amikor az északi tengeri útvonal jégszintje csökken. Az erőmű azonban valószínűleg nem fog teljes kapacitással működni, amíg az amerikai szankciók érvényben maradnak.

Az ausztrál export pedig várhatóan csökkenni fog jövőre a tavalyról folytatódó termelés-visszaesés miatt, miközben Egyiptom és Indonézia is megküzd a csökkenő termeléssel és a magasabb belföldi fogyasztással.

Az uniós kvóták, német áram, TTF gáz és európai szén árfolyamának normalizált grafikonja

Forrás: Pact Capital

Míg az év első negyedévében a gazdaság összes szereplője attól tartott, hogy az európai gazdaság recesszióba süllyed az év elején, az április végén publikált előzetes számok rácáfoltak a borúlátó várakozásokra. Mind az euro zónában, mind Németországban, Franciaországban és Spanyolországban a vártnál nagyobb mértékben bővült a gazdaság. Mindez rácáfolhat azokra a várakozásokra, amelyek nem láttak javulást az európai iparban és jelentheti az EU ETS ipari létesítményeinek aktivitásában történő növekedést és emissziójuk növekedését is.

A piac szintén pozitívan fogata az Európai Bizottság azon bejelentését, hogy a német kormány arról értesítette a Bizottságot, hogy 2025-2030 között 1,2 millió egységet töröl az árverezni tervezett mennyiségéből. Ezek azok az egységek, amelyekre két széntüzelésű erőmű bezárása miatt nem lesz szükség. Bár a mennyiség nem jelentős, fontos jelzés lehet a többi tagország számára, amennyiben úgy döntenek, hogy követik a német példát.

A decemberi lejáratú uniós kvóta árfolyamának változása (euró / tonna) és kereskedett mennyisége (lot, 1 lot = 1 000 tonna)

Forrás: ICE Endex

A következő időszakban a piac figyelme az ingyenes kiosztásra irányul. A 2021-től érvényben levő dinamikus allokációs szabályok és az elmúlt években tapasztalt termeléscsökkenés miatt valószínű, hogy sok létesítmény lényegesen kevesebb ingyenes kiosztásban részesül, mint a korábbi években.

Ezen kívül, az Európia Bizottság közölte, hogy június 1-én, délelőtt 10 órakor ismerteti a 2023-as többlet számokat. Ennek azért van jelentősége, mert a rendszerben levő többlet kvóták száma határozza meg, mennyi egységet von ki a piacstabilitási tartalék (angolul market stability reserve, MSR) a 2024 szeptembere és 2025 augusztusa közötti árverésekből. A piacstabilitási tartalék már 2019 óta működik és eddig hatékonyan csökkentette a túlkínálatot, azonban a tavalyi évben a létesítmények kibocsátása nagyobb mértékben csökkent, mint a rendszer sapkája. Ráadásul a kínálati oldalon a szokásos ingyenes kiosztás és aukciós mennyiség mellett még ott voltak a REPowerEU program finanszírozásához árverezett egységek, amelyeket a 2027-2030-as mennyiségekből hozott előre az EU. A fentiek következtében a piacstabilitási tartalék tevékenysége nem mondható hatékonynak. A többlet jó esetben stagnált, rosszabb esetben még nőtt is, így a piacstabilitási tartalék a többlet 24 százalékát vonja majd ki a piacról.