10,36 százalékkal emelkedett az emissziós kvóták piaca márciusban

Papp Bernadett – Piacelemzési Vezető

A blue and green rectangular sign with white text

Description automatically generated

Március volt az első hónap az idei évben, amelyet az uniós emissziós kvóták árfolyama emelkedéssel zárt.

A decemberi lejáratú uniós emissziós kvóta havi árfolyamváltozása az elmúlt öt évben

A screenshot of a computer screen

Description automatically generated

Forrás: ICE Endex

Az emissziós kvóták márciusi emelkedését jelentős mértékben elősegítette az európai gáz árának emelkedése. A következő havi leszállítású gáz árfolyama 9,95 százalékkal nőtt a holland tőzsdén március folyamán.

Az európai fűtési szezon a végéhez közeledik, azonban a piaci szereplők már a következő ősz / tél ellátásának kockázatait veszik számba. Erre vonatkozóan több olyan probléma is felmerült az elmúlt hetekben, amely megkérdőjelezi az európai ellátást.

  1. Az ukrán – orosz háború és a szankciók bevezetése óta az USA lett Európa egyik legnagyobb gáz beszállítója (elsősorban cseppfolyós formában), azonban az amerikai elnök néhány hete leállította az újabb LNG terminálok engedélyezését. A szintén kiemelkedően fontos norvég gázmezőkön pedig számos műszaki probléma jelentkezett a tél folyamán.
  2. Egyre valószínűbb, hogy a következő szezonban Európának több ázsiai országgal is versenybe kell majd szállnia a korlátozott gázszállítmányokért.
  3. Az ellátás biztonsága érdekében fontos, hogy a felhalmozott készleteket Európa tározókban tudja tárolni. Ukrajnában nagy tározókapacitás állna rendelkezésre, amelyet a kormány fel is ajánlott az európai országoknak, azonban március végén az orosz támadások látszólag épp ezeket a tározókat célozták, ezzel elbizonytalanítva a döntéshozókat és a kereskedőket egyaránt.

A gáz árfolyamának emelkedésével párhuzamosan a szén árfolyama is emelkedett, a jövő évi leszállítású kontraktus majdnem 20 dollárral drágult tonnánként egy hónap alatt. Következésképp, mind a gáz-, mind a szén-tüzelésű erőművek profitabilitása csökkent és a negatív tartományba esett, amely kérdésessé teszi, hogy a karbon árának emelkedése mennyire fenntartható hosszú távon.

Az uniós kvóták, német áram, TTF gáz és európai szén árfolyamának normalizált grafikonja

Forrás: Pact Capital

Az enyhe, napsütéses és időnként szeles időnek köszönhetően a megújulókból származó termelés továbbra is magas, akárcsak 2023-ban.

A tavalyi év kibocsátási adatait április 3-án, a késő délutáni órákban tervezi publikálni az Európai Bizottság a létesítmények által március 31-ig leadott hitelesített riportjai alapján. A piaci várakozás az, hogy az EU ETS által lefedett létesítmények kibocsátása éves szinten rekord mértékben, akár 14%-kal is csökkenhetett. A megközelítőleg 10 000 létesítmény 1,128 milliárd tonna szén-dioxidot bocsáthatott ki 2023-ban, elsősorban a fosszilis energiahordozók felhasználásának visszaesése miatt. A jelentős csökkenés hátterében a kisebb energiaigény, a magas megújuló-részarány, a javuló nukleáris és vízenergia-ellátás és a szénről gázra történő átállás sejthető.

Az ipari létesítmények esetében az elemzői konszenzus 7 százalékos üvegházhatású gáz kibocsátás csökkenésre számít. Az acéltermelés, vegyipar és cementgyártás vezetheti a listát, amelyek esetében a termelés nem valószínű, hogy elérte a pandémia előtti szintet annak ellenére, hogy a gáz ára tavaly már olcsóbb volt, mint 2022-ben.

A decemberi lejáratú uniós kvóta árfolyamának változása (euró / tonna) és kereskedett mennyisége (lot, 1 lot = 1 000 tonna)

Forrás: ICE Endex

A márciusi növekedés után érdekes lesz megfigyelni, hogyan alakul a kvóták árfolyama. A vártnál alacsonyabb emissziós értékek megfordíthatják a növekedést. Ráadásul a cégeknek idéntől nem április, hanem szeptember végéig kell megfelelniük vagyis leadniuk az előző év emissziójával egyenértékű kvótamennyiséget, így az utolsó pillanatban vásárlók sem bukkannak fel áprilisban.

Ennek ellenére úgy tűnik, hogy a befektetési alapok véleménye kezd megváltozni a piacról, hiszen az általuk tartott nettó eladási  pozíciók csak januárban voltak alacsonyabban, mint a március 22-re végződő héten, amikor az előző héthez képest 20,24 százalékkal 23,59 millióra csökkent a nyitott állomány.