Az idei évben október 28-án tartjuk a Távhőszolgáltatás Napját az Erőművek Éjszakájával egy időpontban. Ez a nap lehetőséget ad arra, hogy megnyissuk fűtőműveinket és közösségi programokkal várjuk az érdeklődőket.
 
 
 
 

Én, az energiatudatos - pályázat

Tudtad, hogy az otthonainkban elhasznált energia 79 %-át a fűtésre és a melegvízre fordítjuk? A tudatos energiafelhasználással sokat takarékoskodhatunk.

Te hogyan takarékoskodsz az energiával?

 

Ha elmentek otthonról, lejjebb veszitek a fűtést?

A kevesebbet használt helyiségekben (tároló, előszoba) alacsonyabbra állítjátok a fűtést?

Röviden, gyorsan szellőztettek?

Elhúzzátok a függönyöket, hogy besüthessen a nap?

Spóroltok a melegvízzel, ezért kádfürdő helyett inkább tusoltok?

 

 

  • Mutasd meg egy rövid videóban, csinálj róla egy fotót vagy rajzold/fesd le!
  • Küld el nekünk a rendezveny@tavho.org email címre vagy posztold a https://www.facebook.com/mataszsz oldalra! A nevedet is feltétlenül írd meg!
  • Ha szeretnél iskoládnak vagy óvodádnak is nyerni, akkor ne felejtsd el megjelölni a beküldéskor az iskolát/óvodát.
  • Gyűjtsd a like-okat 2022. október 28. 10:00-ig, a Távhőszolgáltatás Napjáig és nyerd meg az Én, az energiatudatos 2022. címet és az 50.000 Ft-os sportszerutalványt. A nyertes annak a pályamunkának a készítője, amelyik a legtöbb reakciót kapja.

A legtöbb pályamunkát beküldő iskola vagy óvoda különdíja 250.000 Ft értékű sportszerutalvány.

  • Október 28-án gyere el valamelyik tagvállalatunk rendezvényére és ünnepeljük meg együtt a Távhőszolgáltatás Napját!
 

Én, az energiatudatos pályázat - szabályzat

A Távhőszolgáltatás Napján, 2022. október 28-án tagvállalataink várják az érdeklődőket közösségi programjaikra

 

PÉTÁV Pécsi Távfűtő Kft.

Október 28-án Pécsen ismét megrendezik a Távhőszolgáltatás Napját. A PÉTÁV Tüzér utcai központjába látogatók ezen a napon megismerkedhetnek  a pécsi távhőszolgáltatással, a távhőökocímke rendszerrel, a pécsi távhőellátás távfelügyeleti rendszerével, és egy szakmai vezető kíséretével tekinthetnek meg egy működő hőközpontot. A vendégeket a dr. Szász János alternatív fizikaórájával várják, a Varázstér interaktív, hővel kapcsolatos bemutatón a gyerekek játékokon keresztül ismerhetik meg a pécsi távhőszolgáltatás előnyeit. A részvétel regisztrációhoz kötött. További részletek hamarosan a https://www.facebook.com/tavhozolden oldalon.

 

MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft.

Miskolcon a távhőszolgáltatáshoz és távhőtermeléshez kapcsolódóan 3 helyszínen lesznek események a Távhőszolgáltatás Napjához és az Erőművek Éjszakájához kapcsolódóan. A KUALA Kft. geotermikus hőközpontjában és az MVM Balance földgáz alapú hőtermelő erőművében, valamint a MIHŐ Kenderföldi faapríték tüzelésű kazánházában. Aki mindhárom helyszínt meglátogatja, összegyűjti a matricákat és ezt lefotózza, nyerhet is. 😉 Részletek: https://www.facebook.com/mihokft

Október 27-én délelőtt a Mesevár Óvodába látogatnak a MIHŐ kollégái, ahol egy mesén keresztül mutatják be a gyerekeknek a miskolci távhőszolgáltatást, majd beszélgetnek a környezetvédelemről, energiatakarékosságról. Emellett társasjátékkal, csőépítővel, memóriajátékkal és egy 2*1 méteres óriás színezővel lepik meg az óvodásokat.

Október 28-án a MIHŐ Kenderföldi faapríték tüzelésű kazánházát lesz lehetősége megnézni az érdeklődőknek. Megismerhetjük általánosságban a miskolci távhőt - kiemelve a megújuló energiákat, az energiatakarékosságot -, utána konkrétan ennek a kazánháznak a működése kerül ismertetésre, majd a falra felhelyezett TV-n keresztül bemutatják a cég távfelügyeleti rendszerét. Tehát gyakorlatilag a faapríték beszállításától végig követhetik az érdeklődők azt a folyamatot hogyan jut el az ő lakóépületükbe a hő.

Ezután pedig itt a kazánházban a miskolci egyetem docense kísérletienek lehetünk részesei:

Mágneses lebegés: kritikus hőmérsékletre lehűtött fémkocka szupravezető fölött „lebeg”

Égéssel kapcsolatos egyszerű kísérletek: melyek szemléltetik a tüzelőberendezések kialakításának szerepét az égsében, annak jelentőségét az égés során. Pl: rövidebb hosszabb csövekben égeti el a földgázt, a telefonról lejátszott dallamot a lángkép lekövet.

 

Tatabánya Erőmű Kft.

Az üzemlátogatás mellett izgalmas ügyességi játékkal és apró ajándékokkal is várják a látogatókat a Tatabánya Erőmű Kft-nél a Távhőszolgáltatás Napján és az Erőművek Éjszakáján.

 

Veolia

A Veolia cégcsoport 7 helyszínen várja a látogatókat a Távhőszolgáltatás Napján, hogy megnézhessék hogyan működik egy erőmű. Ha elmegyünk, akkor nem csak egy óriási élménnyel, hanem apró ajándékokkal is gazdagodhatunk.

Pannon Hőerőmű Zrt. -Pécs

Bakonyi Erőmű Zrt. és BAKONY-TÁVHŐ Kft. - Ajka

Veolia Dorogi Erőmű - Dorog

Kelenföldi Erőmű - Budapest

Veolia Nyíregyházi Erőmű - Nyíregyháza

Veolia Debreceni  Erőmű - Debrecen 

https://www.facebook.com/VeoliaHU

 

Nyírtávhő Kft.

A Nyítávhő Kft. munkatársai a Távhőszolgáltatás Napja alkalmából egy általános iskolát látogatnak meg, ahol a gyerekeket a környezetvédelem és az energiatakarékosság kérdésével ismertetik meg egy előadás formájában. És persze az ajándékok sem maradhatnak el a gyerekek számára. 😉 Emellett október 28-án hőközpont látogatásra várják az érdeklődőket.

https://www.facebook.com/nyirtavho

 

Kaposvári Vagyonkezelő Zrt.

Közös faültetés és üzemlátogatás a Távhőszolgáltatás Napján Kaposváron. A Kanizsai utcai fűtőműben már reggeltől várják az érdeklődőket Kaposváron, ahol egy működő fűtőmű mindennapjaiba nyerhetünk betekintést és ünneplésként fákat ültethetünk közösen.

 

Széphő Zrt.

Székesfehérváron az Erőművek éjszakája  és a Távhőszolgáltatás napján a Kiráy sori telephely és a Bakony utcai telephely üzemlátogatásán vehetnek részt az érdeklődők.

Az 1902-ben létesült Király sori telephelyen a múlt századi kapcsolt hő- és villamosenergia-termeléssel ismerkedhetnek meg a látogatók. Az itt látható kazánokat folyamatosan, egészen az 1980-as évek közepéig telepítették. A látogatók résztvevői lehetnek egy valódi ipartörténeti időutazásnak. Látogatóink nemcsak a távhőtermelés történetének érdekességeivel ismerkedhetnek meg egy előadás keretén belül, hanem láthatnak üzemen kívül helyezett gőzturbinát, sőt akár egy 5000 m³-es kitisztított, nyitott olajtartály belsejébe is bemászhatnak.

A Bakony utcai fűtőerőmű 2006-ban létesült 6 darab, egyenként 3+3 MW villamos és hőteljesítményű gázmotorral. Tíz évvel később tovább folytatódott a telephely bővítése, 3 db 20 MW-os, kondenzációs gázkazánnal. A fűtőerőmű teljes területét lehetőségük lesz bejárni az érdeklődőknek.

Gyerekeknek külön kis ajándékkal kedveskedünk.

 

 

Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. 

Az Erőművek Éjszakája és a Távhőszolgáltatás Napja rendezvény közösségi programja keretében a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. a Vízöntő utcai telephelyén fogadja az érdeklődőket és mutatja be a kazánház működését. A látogatás záró programjaként szeretnénk, ha a résztvevők „nálunk hagynák kéznyomaikat” egy erre az alkalomra kihelyezett felületen, amely az együttműködést és az összefogást jelképezi. A feszített vászon, amelyen reményeink szerint számtalan kéznyom díszeleg majd, terveink szerint a Látogatóközpontunk falát fogja díszíteni, emlékeztetve mindannyiunkat a 2022. évi rendezvény sikerére és közös céljainkra, valamint a biztonságos, környezetbarát és fenntartható távhőszolgáltatásra.

A hozzánk látogató gyerekeket ezen kívül játékokkal is várjuk, úgy mint óriás kocka kirakóval és  öko-textil táska színezéssel.

 

Újdonság! Ebben az évben Társaságunk a „Zöldülj Velünk” szemléletformáló programjához kapcsolódó 30 év-30 fa projektjének 2022. évi záró eseményét a Távhőszolgáltatás Napján kívánja megvalósítani, azaz a 2022. évre tervezett 30 fa elültetésének utolsó „csemetéjét” a Vízöntő utcai telephelyen helyezi el a látogatások időpontjában.

https://www.facebook.com/szomtav

BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. FŐTÁV Távhőszolgáltatási Divízió

A Távhőszolgáltatás Napján a Budapesti Közművek üzemeltetésébe tartozó XV. kerületi Szemléletformáló és Újrahasználati Központban a délelőtt folyamán 4. osztályos kisiskolások interaktív foglalkozás keretében ismerkedhetnek meg többek között a távfűtéssel, mint a legkorszerűbb fűtési technológiával, s annak a környezetre gyakorolt hatásaival. A program során levetített kisfilmből azt is megtudhatják a gyerekek, hogy miként lesz az elégetett szemétből távhő, s hogy ezzel hogyan melegítjük fel az otthonokat. A Személetformáló és Újrahasználati Központ szomszédságában található Köztisztasági Múzeum kiállításán pedig játékos kvíz keretében pillanathatnak be a távhőszolgáltatás múltjába. A program végén egy kis ajándékkal jutalmazzuk a diákokat.

https://www.facebook.com/budapestikozmuvek/

 

Kecskeméti TERMOSTAR Kft.

A Távhőszolgáltatás Napja alkalmából Kecskeméten is bepillantást nyerhetünk egy fűtőmű működésébe. Csoportos üzembejárás keretében ismerkedhetünk meg a távhőszolgáltatás hátterével.

 

Győr-Szol Zrt.

A Távhőszolgáltatás Napján nyílt napot tart a Győr-Szol Zrt. Távhőszolgáltatási igazgatósága Rozgonyi utcai telephelyén, melyre a délelőtti órákban iskolai csoportokat, délután pedig a lakossági érdeklődőket várják.

A résztvevők szakavatott kollégák kíséretében bejárhatják a győri távhőellátás „szívét”, a Rozgonyi utcai fűtőerőművet. Közelről láthatják, hogy hol termelik meg azt a hőt, ami a távhőhálózaton és a hőközpontokon keresztül eljut a város 25 ezer lakásába és mintegy 1000 egyéb intézményébe. Megnézhetik a geotermikus hő fogadására létesített állomást, a kazánokat, a hővezénylő központot, a gázmotoros erőművet, sétálhatnak a 80 és 101 méteres kémények tövében. Megismerhetik, hogy miért környezetbarát, miért biztonságos a távhőellátás, miért lehet fontos eszköz a megújuló energia hasznosításában. Az üzemlátogatás mellett apró ajándékokkal is várja a látogatókat

https://www.gyorszol.hu/bejelentkezes-tavhoszolgaltatok-napja-2022/

 

EVAT - Egri Vagyonkezelő és Távfűtő Zrt.

Az Erőművek Éjszakája és a Távhőszolgáltatás Napja alkalmából lehetőség van az egri távhő megismerésére is, mely az idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját . A Malomárok utcai Fűtőműben szakavatott kollégák mutatják be a távhőszolgáltatást az érdeklődők számára, a délelőtt folyamán óvodai és iskolai csoportok számára, délután a lakosság számára. A nap folyamán lehetőség van Mobil információs és bemutató központ megtekintésére, mely érdekességeket rejt (aktív naprendszer, VR szemüveg-virtuális játék, „zöld” szerencsekerék, ökológiai lábnyom számítása, KAHOOT játék).

Fa ültetéssel hívjuk fel a figyelmet a környezettudatosságra. A látogatók számára apró ajándékkal kedveskedünk.

A program következő várható időpontja: 2022. október 28.
Jelentkezés menetéről az info@tavho.org címen kaphat információt.