Izlandon járt szakmai tanulmányúton a MaTáSzSz delegációja

 

Hagyományosan minden évben nemzetközi szakmai tanulmányúton bővítik tudásukat a MaTáSzSz tagvállalatainak munkatársai. Idén a geotermia felhasználásában világelső Izlandra látogatott a delegáció, ahol szakmai partnerek előadásaiból szereztek információkat a kollégák és a technológiákat működés közben ismerhették meg.

 

Az első Reykjavikban töltött napon partnereink előadásait hallgathatták meg a kollégák a Mannvit székházában:

  •  az Arctic Green Energy részéről Eirikur Bragason;
  • a Mannvit részéről Örn Guðmundsson és Hava Viktor;
  • az ISOR, Icelandic GeoSurvey részéről Bjarni Richter.

Az előadásokból átfogó képet kaphattunk a geotermia izlandi felhasználásáról, a geotermikus erőművek tervezésének, kivitelézésének részleteiről és a geotermia magyarországi felhasználásának lehetőségéről.

A magyar delegáció nevében a delegáció vezetője Vida János, a MaTáSzSz általános alelnöke mutatta be a Szövetséget és a magyar távhőszektort.

Az előadásokat követően látogatást tettünk a Reykjaviki háztartások 95 %-ban fűtést és melegvizet biztosító ellátó központ irányító termébe, majd ezt követően európa legnagyobb geotermikus erőművét, a hellisheidi erőművet tekintette meg a csoport. 

A szakmai út során működés közben megnézhettük a Nesjavellirben lévő vízerőművek egyikét és megismertük a geotermia hátterében álló földrajzi adottságokat. 

A szakmai út zárásaként látogatást tettünk a Fludir közelében található geotermikus erőműben, ahol a pár éve üzembehelyezett erőmű építése során felmerült tanulságokat és a tesztelés alatt álló új hűtési rendszert ismerhettük meg. 

A szakmai tanulmányút során elhangzott előadások prezentációit az alábbiakban tekinthetik meg:

ArticGreenEC_6.7.22

ArticGreenEC_5.7.22

ISOR_2022-07-05

MANNVIT_2022-07-05

 

A program következő várható időpontja: 2023. július
Jelentkezés menetéről az info@tavho.org címen kaphat információt.