ENERGIABESZERZÉS A GYAKORLATBAN KÉPZÉS

A program témája és aktualitása

A távhőszektor működési költségeinek döntő hányadát kitevő földgázbeszerzés jelentősen befolyásolhatja egy adott távhőszolgáltató működési eredményét. A MaTáSzSz által évente megvalósuló közös gázbeszerzési tenderrel jelentős eredmények érhetőek el a tendert meghirdető ajánlatkérőt védő szerződéses feltételek kialakításának eredményeképpen. Az előadás rövid tartalmából:

  • földgázpiaci helyzetkép, 2021-es év tanulságai,
  • az elmúlt időszakok földgázbeszerzési tapasztalatai, árak alakulása,
  • beszerzés 2022/2023-as gázévre,
  • kapacitásgazdálkodási lehetőségek.

 

A földgáz mellett a villamosenergia-beszerzési módszerek és lehetőségek is jelentős fejlődésen mentek keresztül.

Az előadás során az alábbi témákat fogjuk érinteni:

  • előadónk bemutatja a villamosenergia-beszerzéssel kapcsolatos aktuális trendeket (tőzsdei és piaci árak alakulása, szerződéses feltételek és azokban rejlő lehetőségek stb.),
  • beszerzési stratégiákat, modelleket.

 

A kvótapiaci előadás tartalma:

  • az uniós kibocsátási egységek jelenlegi árfolyamát befolyásoló tényezők,
  • árfolyamprognózis a 2022-es évre vonatkozóan,
  • beszerzéssel kapcsolatos kockázatok, javaslatok.

 

Tematika

8:55 – 9:00     Csatlakozás

9:00 - 10:45    Földgázbeszerzési ismeretek

Bali Gábor, ENERGIQ Kft.

10:45 - 11:00  Kérdések Bali Gáborhoz

11:00 – 11:30 Szünet

11:30 - 12:45  Villamosenergia-beszerzés a gyakorlatban

Bali Gábor, ENERGIQ Kft.

12:45 - 13:00  Kérdések Bali Gáborhoz

13:00-13:30    CO2 kvótapiaci prognózisok

Dr. Rácz Zoltán, Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Zrt.

13:30-13:45    Kérdések Dr. Rácz Zoltánhoz

 

 

Időpont: 2022. február 17., csütörtök, 9:00

Helyszíne: online - Microsoft Teams felületén

Jelentkezési határidő: 2022. február 15.

 

A megszerezhető kompetenciák, ismeretek

Az előadások során a hallgatók megismerik, mire kell odafigyelni az energiakereskedőkkel történő szerződéskötés során (pl. milyen árat érhetnek el adott szerződéses feltételek alapján), hogyan érhető el megtakarítás a rendszerhasználati díjakon, valamint alternatív megoldásokat ismerhetnek meg, a kedvező energiabeszerzés érdekében, végül bemutatjuk a közös gázbeszerzés folyamatát is.

 

A jelentkezés feltételei és módja

A részvételnek nincs előfeltétele, a képzés elsősorban az energiabeszerzésben érintett munkatársak, illetve vezetők számára ad kiemelten hasznos, praktikus információkat. A részvétel a tagvállalataink munkatársai részére ingyenes.

Jelentkezni a lenti űrlap kitöltésével lehet. A jelentkezőknek legkésőbb a képzés reggelén emailben küldjük a csatlakozáshoz szükséges linket.

 

 

Előadónk

Bali Gábor az ENERGIQ Kft. ügyvezetője, gépészmérnök, gázipari szakmérnök. Szakmai tapasztalatot szerzett többek között a Dél-Dunántúli Gázszolgáltató Zrt-nél, dolgozott a Miskolci Egyetem Kőolaj és Földgáz Intézeténél, valamint a Tüzépker Zrt.-nél, jelenleg független gázpiaci szakértőként, számos vállalat mellett rendszeresen együttműködik a MaTáSzSz-szal és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatallal is.

Dr. Rácz Zoltán a Vertis Környezetvédelmi Pénzügyi Zrt. vállalati értékesítési menedzsere. A Vertis budapesti székhellyel, valamint brüsszeli, madridi és varsói kirendeltséggel szolgálja partnereit immár 22 éve. A vállalat tevékenységének fókuszában a kibocsátás-kereskedelem áll az EU ETS keretein belül, emellett egyre szélesebb körben nyújt pénzügyi megoldásokat önkéntes elhatározáson alapuló kibocsátás-csökkentési projektekben. A Vertis együttműködik a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatallal a hazai távhőszektor CO2-kvótakitettségének csökkentése érdekében.

A program következő várható időpontja: 2022. február 17.
Jelentkezés menetéről az info@tavho.org címen kaphat információt.