Úti Jelentés

a Lengyel Távhő Kereskedelmi Kamara 28. Távhőfórumáról

utazás időtartama: 2024.09.15. – 2024.09.18.

úti cél: Medzyzdroje, Lengyelország

kiküldött: Némethi Balázs

Előzmények

A MaTáSzSz és a Lengyel Távhő Kereskedelmi Kamara között kötendő együttműködési megállapodás előkészítése során a felek kölcsönösen meghívták egymás képviselőit az egyes szervezetek soron következő konferenciájára. A MaTáSzSz vezetésének döntése alapján a Lengyel Kamara szeptemberi Távhő Fórumán a Műszaki Bizottság vezetője, Némethi Balázs képviselte a Szövetséget.

Tapasztalatok

A rendezvény mérete is jól érzékeltette a lengyel távhőszektor méretét.  A Konferencia 300 vállalattól érkezett 830 fő részvételével zajlott. A résztvevők túlnyomó többségben természetesen a lengyel távhővállalatok és a szektor beszállítóinak vagy azok lengyel képviseleteinek képviselői voltak, de a konferencia nemzetközi jellegét jelezte, hogy 13 országból vettek részt különböző szereplők az eseményen. A konferencia részeként itt is zajlik távhőipari kiállítás. Ezen 45 vállalkozás állított standot. A kiállítás két helyszínen hajlott: a rendezvény főbb támogatói a konferencia főhelyszínén állíthattak ki, a legtöbb kiállító pedig egy, a közelben lévő, de másik épületben kapott helyet. A helyszín programba integrálását segítette, hogy a kiállítóteremben is lehetett képernyőn keresztül követni a konferencia eseményeit.

A szektornak és a Távhőkamarának ez az egyik éves nagy rendezvénye, a másikra tavasszal kerül sor, és hagyományosan a Tátrában rendezik. A rendezésre fordított erőforrások nagyságát mutatja, hogy a konferencia-csomagban a marketing anyagok mellett egy 320 oldalt meghaladó terjedelmű nyomtatott konferenciakiadványt („proceedings”) kaptak a résztvevők szakmai cikkekkel és prezentációs anyagokkal.  

Lengyelországban 400-nál több engedéllyel rendelkező távfűtő vállalat működik, és a távhőszektor piaci részesedését az jellemzi legjobban, hogy több mint a háztartások fele távhővel van ellátva. A nagyméretű (15 millió felhasználót jelentő) piacnak is köszönhető, hogy a beszállítói szektor sok szereplője tartja fontosnak a személyes részvételt vagy a kiállítást. A dán távhőipari vállalatok a dán külügyminisztérium és a Danish Board of District Heating társfinanszírozásával közös standdal szerepeltek.

A lengyel távhő másik jellemző vonása, hogy bár az elmúlt években is folyamatosan csökkent ez az arány, még mindig 2/3 arányban kőszénre alapul a hőtermelés. A földgázfelhasználás is természetszerűleg része a távhőtermelésnek, de az elmúlt évben orosz eredetű gázt nem használt a szektor. Illetve a további tervekben sem szerepel ilyen forrás bevonása.

A primerenergia források jelenlegi összetétele nagyon meghatározó volt a konferencia témaválasztásait, programját illetően is. Haza viszonyok között is egyre több figyelmet kap az energiahatékonysági direktíva szerinti hatékony távfűtés követelménynek való megfeleléshez szükséges forrásszerkezet-váltás. Lengyelországban a jelentős szénfelhasználás miatt ez még fontosabb feladatnak látszik. (A forrásdiverzifikáció egy – hazai szemmel szokatlan – lehetőségét kínálja az MMB System nevű vállalkozás, akik biomasszatüzelés számára kínálnak tüzelőanyagot dél-kelet ázsiából importált olajpálma-maghéjjal.)

A távhő érdekképviseleti szervezeteként a Kamara – a konferencia által nyújtott bepillantás alapján – nagyon erős és nagyon produktív kapcsolatokat ápol a kormányzat, a jogalkotás szereplőivel országon belül, illetve az Unió szervezetei felé is. Több mint szimbolikus megnyilvánulása volt ennek, hogy a rendezvényen átadott díjak közül egyet az a Jerzy Buzek professzor kapott, aki 1997 és 2001 között Lengyelország miniszterelnöke, 2009-től az Európai Parlament elnöke volt, és előbb tagja, majd elnöke volt az EP ipari, kutatási és energia bizottságának. Ezzel összefüggésben tevőleg képviselte uniós szintéren a lengyel távhő érdekeit is.

A konferencia nyitó panelbeszélgetésében az Unió energia és klímapolitikájával kapcsolatban Buzek professzor mellett a Klímaügyi és Környezetvédelmi minisztérium államtitkára, és egy parlamenti képviselő, a parlament távhő bizottságának tagja is részt vett. Valamint Janne Kertula a EuroHeat&Power elnöke és Pascal Guillaume, egy másik európai energetikai lobbiszervezet, a European Federation of Intelligent Energy Efficieny Sevices igazgatója volt a panel tagja. A beszélgetés során a az eltérő adottságok miatt a tagállami önállóság jelentőségét hangsúlyozták. Valamint egyetértés volt abban, hogy az EU támogatások mértékét nem kellene korlátozni az állami támogatási mértékeknek ebben a kvázimonopol  szektorban. Azt a kérdést feltéve, hogy az energiaátmenet támogatásában mi legyen a vezető elv, többnyire az fogalmazódott meg, hogy a nem is annyira a közvetlen támogatások, mint az egyes vállalatok gazdasági erejének növelése lenne kívánatos. A nemzetközi szekcióban a  dán energia ügynökség képviselőjétől az is elhangzott, hogy a koordinált tervezés jelentőségét nem lehet túlbecsülni.

A lengyelországi helyzettel összefüggésben elhangzott, hogy a parlamentben elkészült a távhőfejlesztés stratégiája, és az, hogy a nemzeti energia és klímatervben a távhőt mint a fűtési szektor vezető hőellátási módnak nevezték meg.

Az angol nyelven még követhető programrészekből érdemes kiemelni annak a LIFE programban támogatott projektnek (SET_HEAT) a bemutatását, amelynek egyik konzorciumi tagja egy lengyel távhőszolgáltató, és amelyben éppen a távhőrendszerekben megvalósítható energiaátmenet lehetőségeit vizsgálják konkrét példákon keresztül. Egyrészt az eddigi eredmények igazolják azt a feltevést, hogy a hőtermelési protfóliónak sokszínűvé kell válnia, és hogy az átmenetben a sokbetáplálású rendszerekben megkerülhetetlen szerepe lesz a hőtárolásnak. A projektbemutató azzal a tanulsággal is szolgált, hogy az efféle projektekben való részvétel nagyon sok hasznos tapasztalattal képes gazdagítani a közreműködőket. Érdekességként említhető, hogy a vilniuszi távhőben, ahol ipari hulladékhő, adatközpont veszteséghője, hulladékégetésből származó hő, biogáz tüzelés is megtalálható a források között, a hőtermelők havi aukción tesznek mennyiségi- és árajánlatot a szolgáltató számára, aki így mindig a legkedvezőbb árú termékkel tudja ellátni a rendszert.

Természetesen az ismeretterjesztési követelmény miatt lehetséges is, és érdemes is követni ezeknek a projekteknek az eredményeit.

További képes beszámoló Facebook oldalunkon tekinthető meg:

https://www.facebook.com/mataszsz