Öntanuló „Okos Otthon” technológiák a távfűtéses lakásokban

A drasztikusan emelkedő energiaárak megtakarításra ösztönzik a távhő felhasználókat. A kívánt energiamegtakarítás elérésében segítségükre lehetnek a legmodernebb „Okos Otthon” technológiák, melyek alkalmazásával az energiamegtakarítás mellett növelhető a komfortérzetet is. Az alábbiakban szeretném bemutatni ezen megoldások egyikét.

 

Hardverelemek:

A szabályozó rendszer fő eleme a 868MHz-es frekvencián kommunikáló, elemes táplálású központi egység (1. ábra). A központi egység helyiséghőmérséklet érzékelőt, páratartalom érzékelőt, kijelzőt és kezelő felületet tartalmaz. Az egység kommunikál a radiátorszelepeken elhelyezkedő elemes táplálású fejekkel (2. ábra). A rendszer az internettel ill. központi szerverrel gateway -en keresztül tartja a kapcsolatot. A gateway, a lakás internet kommunikációját biztosító routerhez csatlakozik. A fűtési rendszer hőforrásának vezérléséhez (hőközpont) a fűtési modul szolgáltathat jelet. A fűtési modul a központi egységgel ill. a gateway-el rádión keresztül kommunikál.

Intelligens radiátortermosztát fejek (3.ábra):

Az elektronikus radiátortermosztát fejek két üzemmódban működhetnek.

Az autonóm módban működő termosztát fejek nem igényelnek beállítást. A beépített jelenlét érzékelő segítségével automatikusan alkalmazkodnak a felhasználók szokásaihoz, az ugyancsak beépített páratartalom érzékelő pedig gondoskodik az optimális komfortérzet biztosításáról. A termosztát fejet mindössze akkor kell „állítani”, ha a felhasználó úgy érzi, hogy általánosságban túl magas vagy éppen túl alacsony a helyiséghőmérséklet.

Az úgynevezett vezérelt módban üzemelő termosztát fejek a központi egységgel és ezen keresztül a szerverrel kommunikálnak ez által lehetőség nyílik a termosztátok összehangolt működtetésére, táv-állításra és időjárásfüggő szabályozásra is.

Beállítás, működés:

A fejlesztők törekedtek arra, hogy a központi termosztát egység kezelése a lehető legegyszerűbb legyen (1. ábra). Az előlapon található nyilak segítségével lehet emelni ill. csökkenteni a komfort hőmérsékletet. A kijelzőn pedig az aktuális ill. a parancsolt hőmérséklet érték olvashatók le. Az állítás egyszerű, de a háttérben a készülék komplex technológiát alkalmaz a szükséges fűtés mértékének meghatározására. A számításhoz és optimalizáláshoz az eszköz alapul veszi a jelenlét valószínűségét a lakásban, a helyiséghőmérsékletet, a helyiség páratartalmát, az időjárás paramétereit, ill. külső hőmérsékletet. A fűtés intelligens módon történő szabályozása mellett a diagnosztika funkció tanácsot ad a ház fűtési ill. szigetelési rendszerének felújításával kapcsolatban.

Napi öntanuló funkció:

A felszerelés után a központi egységet csak akkor szükséges megérinteni, ha a felhasználó úgy érzi, hogy a helyiséghőmérséklet nem megfelelő. Az öntanuló funkció folyamatosan aktív, ha szükséges, beavatkozik és korrigálja a napi fűtési menetrendet. Közvetlenül a felszerelés után a készülék az alapbeállításokkal indul. 7 nap működés után kezdi meg a család szokásaihoz való adaptációt. A működés 15. napjától kezdve pedig már a külső időjárás paramétereit és a belső tér páratartalmát is figyelembe veszi. A teljes adaptáció a felhasználás 25. napján fejeződik be.

Fűtési rendszer diagnosztika és javaslattétel ha felújítás szükséges:

Két hónap működés szükséges ahhoz, hogy a rendszer megfelelő jelentést tudjon készíteni az épület fűtési ill. hőszigetelési rendszerének állapotát illetően. A generált riport információt szolgáltat épületünk vagy lakásunk fűtésének energiahatékonyságáról, javaslatot ad az energiahatékonyság növelésének módjára.

Komfort és energiamegtakarítás!

Az elérhető energiamegtakarítás mértékének meghatározására összehasonlító méréseket végzetünk. A 2014-2015. év telén végzett első vizsgálat során két egyforma, 10 lakásos, szomszédos épület energiafogyasztása került összehasonlításra. Az első épületben hagyományos termosztátok, a 2. épületben pedig Smart Home termosztátok kerültek telepítésre. A kísérlet során 31%-os energiamegtakarítást értek el.

A második vizsgálatnál ugyancsak két egyforma adottságokkal rendelkező épület került összehasonlításra. Az első épületben hagyományos programozható termosztátok működtek, a 2. épületben Smart Home autonóm megoldás került felszerelésre. Ebben az esetben 25%-os energiamegtakarítás jelentkezett a Smart termosztátoknál a hagyományos programozható változathoz képest.