Okos mérés hazánkban, nemzetközi kitekintéssel

 

Az okos mérés egyre nagyobb szerepet kap a hazai közműveknél, ill. az Európai Unió energiagazdálkodásában is élénk figyelem kiséri. Ezzel kapcsolatosan:

 

Logó

Internetes újság 2022. december 06. számában érdekes cikk jelent meg a témával kapcsolatban, mely itt olvasható eredetiben ill. alább egyszerű fordításban:

https://www.smart-energy.com/industry-sectors/smart-meters/think-smart-act-smart-win-smart/

Tomas Llobet of Esmig

A cikk szerzője Tomás Llobet, a brüsszeli szék­helyű ESMIG, (European Association of Smart Energy Solution Providers) ügyvezetője.

Az ESMIG célját - mely számos jó ismert céget tömörít, többek között a dán Kamstrup A/S-t is - a társaság elnöke Luis Goncalvest fogalmazta meg a következőképpen: „Az ESMIG egy szövetség, amely az európai ipart és az európai országokat képviseli a versenyképes infrastruktúra támogatásában az energiaszektor jelenlegi és hosszú távú kihívásainak kezelésében. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy támogassuk az egyesületet céljainak elérésében, és együttműködünk a hatóságokkal és más tagokkal, hogy megbízható és fenntartható infrastruktúrát építsünk ki Európában.”

Most nézzük a hivatkozott cikkben leírt legfontosabb gondolatokat röviden:

Európa példátlan ár- és ellátási lánc válsága miatt 2023-ban is kulcsfontosságú cél marad az intelligens energiamegtakarítás és a fogyasztók számára megfizethető energia biztosítása.

Miközben egy sor piaci beavatkozást, köztük energia ársapkát és egyéb intézke­déseket fontolgatnak/vezetnek be, léteznek költséghatékony módszerek a válság kezelésére. Az intelligens energiafelhasználási és termelési megoldások bevezetése és az energiafogyasztási adatok felhasználása segíthet megbirkózni az Európa előtt álló hatalmas kihívásokkal, valamint pozitív hatással van a megtakarításokra és a fogyasztói számlákra.

Az okos mérés az egész energiarendszer számára előnyös, és alapvető fontosságú az intelligens hálózatok fejlesztésében. A legfontosabb, hogy az okos mérés megtakarításokat biztosít és nagy mértékben hozzájárul a hatékonyabb energiafelhasználáshoz, így csökkentve az üvegházhatású gázok kibocsátását is.

A jelenlegi válság kezelésére az ESMIG azt javasolja, hogy három összehangolt intézkedésre összpontosítsanak az európai és nemzeti döntéshozók, szabályozók és az energiaiparnak és a piaci szereplőknek:

  1. Az intelligens fogyasztásmérők elterjedésének felgyorsítása és befejezése Európa-szerte:

Az intelligens fogyasztásmérők minden funkcióját és használati lehetőségét ki kell aknázni. A technológia rendelkezésre áll, de az okos fogyasztásmérőket telepíteni kell, és teljes potenciáljukat ki kell használni.

 

  1. Az energiaadatokhoz való hozzáférés és megosztás akadályainak felszámolása, a valós idejű adatok elérhetővé tétele a fogyasztók számára:

 

Meg kell szüntetni az akadályokat, és minden meglévő rendelkezést végre kell hajtani a valós idejű fogyasztási adatokhoz való hozzáférés biztosítása érdekében, így segítve a fogyasztókat, hogy nagyobb szerepet játsszanak a csúcsidőszaki fogyasztás csökkentésében, részesüljenek a rugalmas tarifákból, és csökkentsék számláikat.

 

  1. Keresleti oldali rugalmasság megvalósítása, lehetővé tétele, szabályozási akadályok felszámolása:

 

A rugalmas fogyasztásra és termelésre vonatkozó valamennyi meglévő Európai Uniós jogszabályi rendelkezést végre kell hajtani a magas energiaárakra való jobb reagálás, a bizonytalanság csökkentése és az energiafüggetlenség előmozdítása érdekében.

Az okos mérés gondolata nem idegen a hazai közművektől sem. hiszen, a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló kormányrendelet előírásai alapján az elosztó köteles okosmérőt felszerelni a kisfeszültségen 3 × 80 Amper és az alatti csatlakozással rendelkező felhasználó részére továbbá a 26/2016. (II. 25.) Korm. rendelet alapján az okos mérés bevezetésével kapcsolatos központi mintaprojekt létrehozásában aktívan részt vett   a KOM-Zrt. A mintaprojekt célkitűzése egy olyan, elsősorban villamos energia, - földgáz,- víz- és távhőmérési infrastruktúra kialakítása és tesztelése volt, mely hozzájárult az energiarendszer modernizálásához és a nemzeti szintű okoshálózat létrehozásához.

A Competch Kft. a következő Hírlevélben számolt be egy a BKM Nonprofit Zrt. Távhő divíziójánál üzemszerűen megvalósult okos mérők távkiolvasását biztosító projektről, mely jelentős munkaidő megtakarítást eredményezett.