Kaposvári Kamstrup READy fogyasztásmérő távleolvasó rendszer

Európában az energia felhasználás 50%-át az épületek és az ipar fűtési, hűtési igénye teszi ki. Az éghajlatvédelmi célok elérése érdekében hatékony és fenntartható fűtési/hűtési stratégiára van szükség, amely egyesíti a megújuló energia fokozott használatát, miközben az ellátás biztonságának biztosítása nem sérül. A meglévő távfűtési hálózat optimalizálása megköveteli a pontos tudást a rendszer áramlási, hőmérséklet, teljesítmény és a tényleges kapacitás adatairól. Ezeket a szempontokat szem előtt tartva fejleszti a rendszerét a Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. cégünk, a Comptech Kft. segítségével. Jelenleg 397 db hőközponti, hőfogadói hőfogyasztásmérő és minta projektként 390 db lakossági/intézményi HMV mérő folyamatos adatgyűjtését a Kamstrup READy Manager végzi. A tapasztalatok azóta bebizonyították, hogy az automatikus adatgyűjtés, a digitalizáció valóban megteremti a távhő szolgáltatás optimalizálásának lehetőségét.

A rendszer alapja: Kamstrup Multical® hőfogyasztásmérők és flowIQ®2200 melegvízmérők

1. ábra: Telepített Kamstrup Multical 803 hőmennyiségmérő és linkIQ adatgyűjtő

 

A szolgáltatói területen kizárólag ultrahangos fogyasztásmérők lettek telepítve, melyek már az első pillanattól kezdve bevétel többletet jelentenek a szolgáltató számára a jóval kisebb indulási érzékenység, és a pontosabb mérési elvnek köszönhetően fűtési és HMV szolgáltatás esetén is. Mivel az ultrahangos mérő nem tartalmaz mozgó, kopó alkatrészt, ezért nem érinti az elhasználódásból eredő pontosságcsökkenés, valamint lényegesen hosszabb élettartammal is lehet számolni hagyományos mérőkhöz képest. A mérő a pontosságát teljes élettartama alatt megőrzi, mely elengedhetetlen a pontos számlázáshoz és a minőségi fogyasztási adatok begyűjtéséhez. Mivel Kaposváron nemcsak számlázásra, hanem komplex energetikai és hidraulikai számítások elvégzésére is használják a fűtési hőfogyasztásmérő adatokat, így kiemelten fontos, hogy a vezeték nélküli kommunikáción küldött adatcsomag mind a 12 db regisztere hasznos információval szolgáljon (lásd 2. ábra). Egyéb fontos szempont, hogy – ahol lehetséges – elemes tápellátású fogyasztásmérők kerüljenek fel, melyek a Kamstrupnál a vezeték nélküli M-Bus technológián alapulva minimum 16 év élettartammal rendelkeznek, ez főleg lakásmérőknél elengedhetetlen. Emellett a fogyasztásmérők regisztrálják a nem várt eseményeket, melyek intelligens hibajelzésekként azonnal továbbításra kerülnek a távleolvasó rendszerbe (szivárgás, csőtörés, hőmérsékletérzékelő hiba, kommunikációs hiba, fordított áramlási irány, üres csővezeték, stb).

2. ábra: óránkénti hőfogyasztásmérő adatok a READy Managerben

 

Kommunikációs hálózat

A koncentrált mérőpontsűrűséggel rendelkező területeken intelligens mérési célokra kialakított, robusztus hálózat került telepítésre nagy hatótávolságú adatgyűjtőkkel. Az eszközök a licencdíj mentes 868 MHz-es ISM frekvenciasávon működő szabványos Wireless M-Bus és linkIQ® protokollt használják. A linkIQ® egy jövőbiztos kommunikációs megoldás, ahol a továbbított jel fejlett kódolása lehetővé teszi az interferencia által sújtott csomagokban lévő adatok visszaállítását, valamint elkerüli a többi, hasonló frekvenciát használó kommunikációs egység által okozott interferenciát. Ez csökkenti az adatvesztés kockázatát, és nagy teljesítményt biztosít. A kommunikációs technológia előnye az alacsony energia szükséglet, a Kamstrup erre optimalizálta a fogyasztásmérői elem élettartamát, mely óránkénti adatszolgáltatás mellett 16 év.

3. ábra: hibrid távleolvasó rendszer

 

A központi adatgyűjtők hatósugarán kívül eső területeken a Kamstrup fogyasztásmérők NB-IoT protokollt támogató modullal kommunikálnak közvetlenül a READy távleolvasó rendszerbe. Ez egy point-to-point kommunikációs technológia, amelyet a telekommunikációs szolgáltatók 5G stratégiáinak sarokköveként fejlesztettek ki, és amely a távközlési tulajdonú mobilkommunikációs (LTE) antennahelyek meglévő infrastruktúráját használja fel, így biztosítva kiváló lefedettséget kis adatmennyiségre optimalizált kommunikáció esetén. Egyéb, nehezen elérhető helyiségekbe telepített mérők esetén 4G kommunikációs modul került felhasználásra. A mobilkommunikációs technológia nagyobb energiaigényű megoldás, így ezeken a helyeken a fogyasztásmérők hálózati tápról működnek. Ezek a modulok forgalmi díjas hálózatot használnak, de a Kamstrup biztosítja ezt 8 évig, mely később meghosszabbítható.

4. ábra: Fogyasztásmérők Google Maps alapú megjelenítése a READy Manager rendszerben

 

READy Manager távleolvasó rendszer használata

A rendszer folyamatosan gyűjti a 2. ábrán bemutatott adatokat a hőfogyasztásmérőktől, valamint a HMV mérőktől óránkénti rendszerességgel. Az adattárolás teljes mértékben kielégíti a 2018. májusban bevezetett GDPR (Adatvédelmi rendelet) követelményeit, minden fogyasztásmérő csak az egyedi, gyártás során létrehozott AES-128 alapú titkosítási kulccsal dekriptálható a rendszerben. A tárhely létrehozása a Kamstrup saját hálózatán történik, a READy szerveren. A gyártó biztosítja a rendszerhasználatot felhő alapú szolgáltatásban ISO 27001:2013 szabvány szerinti információbiztonsági rendszer alkalmazása mellett. Ezenfelül a megfelelő hardver/szoftver biztonság és teljes körű IT platform felügyelet adott a mérőrendszeren, beleértve a telepítést, üzemelést, frissítéseket, karbantartást hardver, szoftver, back-up és IT biztonság területén. A rendszer kiegészítő funkcióját használva az újrahitelesítés, karbantartás miatti mérőcsere elektronikus dokumentálására is lehetőség van felhasználói hely szerint.