Európában az épületek és ipari létesítmények fűtése és hűtése teszi ki a teljes energiafogyasztás 50%-át. A növekvő igény és drasztikusan dráguló energia árak mellett fenntartható stratégiára van szükség a klíma- és hatékonysági célok teljesítése érdekében, amely egyesíti a megújuló energia használat részarányának és az ellátás biztonságnak a növekedését. A meglévő távfűtési hálózatok optimalizálásához valós tudásra és folyamatos adatokra van szükség a tényleges rendszerkapacitás, áramlási és hőmérsékleti viszonyokról. Emellett az Európai Unió 2012/27/EU irányelve és annak 2018. december 11-i, 2018/2002. számú frissítése előírja, hogy az Európai Unió területén 2020.10.25-ét követően nem építhető be olyan költségmegosztó vagy egyéb mérőeszköz, amely távolról nem leolvasható.

 

Vezeték nélküli távleolvasó technológiák

Manapság a távhő szakma főként a vezeték nélküli megoldások fele mozdul el, hiszen nagy távolságokat körülményes vezetékes hálózattal lefedni. Rengeteg hasonló kommunikációs technológia érhető el a fogyasztásmérő piacon, melyek jól működnek különböző célokra. A kiválasztásban a nehézséget az jelenti, hogy a választott technológia tükrözze a felhasználó valós igényeit. Mérlegelni kell a hálózat megbízhatóságára, az elem élettartamára, a hálózati lefedettségre, a kommunikáció gyakoriságára, költségére és a rendelkezésre állásra vonatkozó követelmények között. Az egyik legfontosabb kritérium pedig az adatcsomag nagysága: nem ugyanaz a mennyiségű adat kell az esetleges jelenlegi alapvető igények (számlázás) és a további funkcionalitásokhoz (analitika, rendszer optimalizáció, felügyelet).

 

Nincs általános érvényű legjobb megoldás, a célnak megfelelő kombinációt kell keresni.  Ezért érdemes már az elejétől olyan rendszerben gondolkodni, mely többféle kommunikációs technológiát képes rugalmasan kezelni. Egy példa: hatékony és gazdaságos működést eredményez, ha a nagy mérőpont sűrűségű területeken saját, vezeték nélküli M-Bus hálózatot használ a szolgáltató, míg az egyedi, távol eső vagy nehezen elérhető (akna, vasbeton kalitka) mérőpontok esetén NB-IoT-t.

 

Összehasonlítás

linkIQ® és vezeték nélküli M-Bus

A linkIQ® egy szabványos kommunikációs technológia, mely az EN13757-4:2005 és 2012 vezeték nélküli M-Bus szabványon alapszik (annak továbbfejlesztése), és a 868 MHz szabad frekvenciasávban működik. Ennek köszönhetően fall-back képes kommunikálni az általános vezeték nélküli M-Bus-t használó eszközökkel is. A megoldás a legkisebb kompromisszumot köti a fent említett követelmények tekintetében, hiszen célirányosan okos fogyasztásmérők távleolvasására fejlesztették ki. A linkIQ® hálózat adatgyűjtő egységei nagy hatótávolságot és lefedettséget kínálnak minimális eszközigénnyel, tapasztalatok szerint 70 %-kal kevesebb eszközre van szükség, mint a hagyományos vezeték nélküli M-Bus esetén.

Google Maps alapú térképes megjelenítés: miskolci Avas lakótelep – telepített mérők és linkIQ® adatgyűjtők

 

A korábbi, wireless M-Bus-ra épülő kommunikációs megoldáshoz képest komoly előrelépés figyelhető meg a lefedettséget és a jelerősségeket tekintve (zöld – kiváló, sárga – megfelelő jelerősség):

Wireless M-Bus

(145 dBm jeltartomány)

linkIQ®

(160 dBm jeltartomány)