A távhő üzembiztonságának fenntartása és folyamatos fejlesztése közös cél, és közös érdek

 

Horváth Attilát a KECSKEMÉTI TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatóját a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége az idei tisztújításon alelnökévé választotta, ennek apropóján beszélgettünk a távhőszektor helyzetéről, a szövetség működéséről, a szövetségben rejlő lehetőségekről.

 

Hogyan látja a hazai távhőszektor jelenlegi helyzetét, jövőképét a szövetség alelnökeként? Mit tart a legnagyobb kihívásnak és a legnagyobb lehetőségnek a szektorban?

Először hadd tegyek rövid kitérőt, hogy megköszönjem a bizalmat és támogatást. 16 évvel ezelőtt kapcsolódtam be a szövetség munkájába a kecskeméti távhőszolgáltató vezetőjeként. Megtiszteltetés és fontos szakmai feladat számomra, hogy immár alelnökként vehetek részt egy olyan szervezet munkájában, amely közel 100 távhőszolgáltató tevékenységét támogatja szakmailag. Ha visszatekintünk az elmúlt évekre, azt láthatjuk, hogy a szektor új kihívásokkal néz szembe, de ugyanakkor új lehetőségek is megnyíltak. Azt gondolom, hogy legnagyobb kihívást az jelenti, hogy az energetika, klímaváltozás, energiatudatosság és energiaár-változás napjainkban megfogalmazott kérdéseire egy olyan jövőképpel adjunk választ, amely egyszerre jelent megoldást az ellátásbiztonság további erősítésére és a klímavédelemre, mégpedig fenntartható módon. Ehhez alapfeltétel, hogy a fejlesztési források a szolgáltatók hatékonyságának növelése érdekében kerüljenek felhasználásra. Hiszen hatékony távhő nélkül aligha elképzelhető stabil jövőkép. A beruházások előkészítése során fontos, hogy a szolgáltatók meg tudják jelölni a helyi adottságaiknak leginkább megfelelő fejlesztési irányokat, amelyet a MaTáSzSz összehangolhat és kellő súllyal képviselhet akár a pályázati folyamatokban érintett döntéshozók, akár a lakosság felé. Azt gondolom, hogy az ellátásbiztonság, a fenntarthatóság és a versenyképesség olyan kulcsfogalmak, amelyek messzemenően alátámasztják a távhőszektort étintő fejlesztések szükségszerűségét és előnyeit. Hiszen hiába fenntartható egy szolgáltatás, ha drága és hiába olcsó, ha veszélyezteti az ellátásbiztonságot. Ma Magyarországon minden ötödik ember érintett a távhőszolgáltatásban. Az intézményeken, hivatalokon, különböző létesítményeken keresztül pedig aligha akad olyan ember, aki ne részesülne a szolgáltatásban valamilyen módon. Ez óriási felelősség, ugyanakkor hatalmas lehetőség. A távhő üzembiztonságának fenntartása és folyamatos fejlesztése közös cél, és közös érdek. Ennek egyik alapvető feltétele, hogy a pályázati folyamatok hatékonyan működhessenek. Az elmúlt időszak sok tapasztalattal szolgált ebben a tekintetben, amit érdemes figyelembe venni az új pályázatok előkészítése során.

 

A távhőszektor szereplőinek a jelenlegi helyzetben is számos nehézséggel kell szembenéznie (energiaválság, a szektor szabályozási kérdései, befagyasztott lakossági árak, elavult felhasználói rendszerek, stb). Mit gondol, a megoldáskeresésben milyen szerepe lehet és milyen eszközei vannak a szövetségnek? 

Ezekre a problémákra általános érvényű választ a megfelelő stratégia mentén végrehajtott fejlesztés és az arányos teherviselés adhatna. A rezsicsökkentésből adódóan a lakosság több mint 20 évvel ezelőtti árakon veheti igénybe a szolgáltatást nominálisan. Ennek számtalan előnye mellett megvan az a hátránya, hogy fogyasztói oldalról jelenleg kevésbé fontos szempont a megtakarítás. A fűtéskorszerűsítés öt éven belüli kialakítása hasznos kezdeményezés, hiszen racionális energiafelhasználásra ösztönözi a fogyasztókat. A szolgáltatói oldal feladata, hogy ez az energia korszerű technológiával, a lehető leghatékonyabb módon kerüljön előállításra.

 

A szövetség által kialakított fórumok, rendezvények, képzések, kommunikációs csatornák közül melyek azok, amikről úgy gondolja, hogy a leghatékonyabban segítik a tagok céljait? Mit tartott a legjobb szövetségi kezdeményezésnek az elmúlt időszakban? Mely területeken lehetne erősíteni, javítani?

- A különböző szabályozók folyamatos változása és a technológiával kapcsolatos kihívások miatt rendkívül fontos és hasznos, hogy a szövetség naprakész információval látja el a tagokat. Ez megkönnyíti a mindennapi munkánkat. Ebből a szempontból is nagyon sikeresnek tartom a legutóbbi konferenciát, ahol egy-egy szakterületet képviselő kollégák konkrét információkat kaptak a területüket érintő, aktuális kérdésekről. Ez segít abban, hogy jó döntések születhessenek a szolgáltatóknál az adott terület fejlesztésével kapcsolatban. Ezzel párhuzamosan azt is fontosnak tartom, hogy hatékonyan kommunikáljuk a lakosság fel a távhőszolgáltatás eredményeit. Például, hogy a Távhőszolgáltatás napján a szektorban dolgozók tevékenységére irányíthassuk figyelmet, kiemelve, hogy a távhő lépést tud tartani a technológiai fejlesztésekkel, és a klímatudatos hőtermelést képviseli. Meggyőződésem, hogy ennek fontosságát egyre erősebben és tudatosabban kell közvetíteni a külső kommunikációban.

Hogyan látja, a távhőszektoron belül kialakult-e egyfajta összetartozástudat, szakmai közöség? Milyen szerepe van ebben a MaTáSzSz-nak?

Adottság és egyúttal szerencse, hogy a szövetség tagjai nem konkurenciái egymásnak. Hasznos és jó szakmai és emberi kapcsolatok alakultak ki az elmúlt években, amelyeket mindenképpen érdemes fenntartani. Egy-egy jó gyakorlat bemutatása ösztönzést és szakmai segítséget jelenthet egy másik tagvállalatnak. Ahogy egy többeket érintő szakmai probléma megvitatása is nagyon hasznos lehet. Saját tapasztalatból mondhatom, hogy a MaTáSzSz égisze alatt mára összetartó szakmai közösség jött létre, ami mindannyiunk számára értéket jelent.

 

Horváth Attila

2008 óta vezeti ügyvezető igazgatóként a KECSKEMÉTI TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft. tevékenységét. Közgazdász, energiagazdálkodási szakközgazdász és épületgépészeti mérnöki végzettséggel rendelkezik. Pályáját pénzügyi területen kezdte, és immár 16 éve dolgozik a távhőszolgáltatásban. 2016-ban kiemelkedően eredményes tevékenysége elismeréseként miniszteri (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium) elismerő oklevélben részesült. 2022-2023-ban vezetésével a kecskeméti távhőszolgáltatás eddigi történetének legnagyobb fejlesztését hajtotta végre a TERMOSTAR Kft. 20+5 MW teljesítményű kazánokkal felszerelt biomassza fűtőmű épült a vállalat új telephelyén, amivel párhuzamosan összesen 6 km hosszú korszerűen hőszigetelt gerincvezetékkel bővült a kecskeméti távhőhálózat. 2023-ban szülővárosában megkapta Az év menedzsere díjat.