Csehi József emlékére

1942. július 15-én született Szombathelyen. 1960-ban gépész technikusi képesítést szerzett a szombathelyi Latinka Sándor Gépipari technikumban. Az érettségi után egy évig motorszerelőként dolgozott a MÁV Szombathelyi Fűtőház Főnökségén.

1961-66. között egyetemi tanulmányait végezte, majd diplomát szerzett a Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki karán.

1966-tól 1972-ig a MÁV Szombathelyi Vontatási Főnökségén műszaki reszortosként és motorműhely vezetőként dolgozott. Fővasúti gőz és dízelmozdonyvezetői vizsgával rendelkezett, motorvezetői tanfolyamokon motorelméletet tanított. 1970-72. között a Savaria szakközépiskolában esti és levelező tagozaton mechanika és gépelemek tantárgyat oktatott.

1972-ben a Szombathelyi Ingatlankezelő Vállalatnál kezdett dolgozni, az újonnan alakult hőszolgáltató osztályt vezetőjeként. Ez az osztály kezdte meg az alakuló távhőszolgáltató rendszerek üzemeltetését Szombathelyen.

Részt vett az 1976-ban megalakult Vas Megyei Távhőszolgáltató Vállalat szervezésében, ahol üzemviteli osztályvezetőként dolgozott a cég megszűnéséig, 1992-ig.

Az ország területén működő tiszta profilú hőszolgáltató megyei vállalatok műszaki együttműködési bizottságában 1977-től képviselte a VASTÁVHŐ-t a vállalat 1992-es megszűnéséig. Ez idő alatt folyamatosan oktatói tevékenységet is végzett. A Gépipari Technikumban – később szakközépiskolában – fűtőtanfolyamokon, a Vépi Szakmunkáképző Intézetben olaj és gáztüzelő berendezések kezelő, karbantartó tanfolyamain oktatott.

1989-ben gazdaságmérnöki diplomát szerzett energiagazdálkodási szakon a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki karán.

1977-ben energetikus kollégáival megalakították az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület Vas-megyei szervezetét melynek elnökségi tagja volt.

Az 1990-ben alakult Magyar Energetikai Társaság egyik alapítója, választmányának és kibővített elnökségének tagja volt.

1992-ig számos vállalat, intézmény energiaveszteség-feltáró tanulmányt készítő munkabizottság tagjaként, illetve vezetőjeként dolgozott. 1992-től energetikai szakértőként is tevékenykedett.

1992-től a Sárváron alakult Távhőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatójaként dolgozott nyugdíjba vonulásáig, 2005. év végéig.

Több szakmai konferencia szervezője és szakmai előadások szerzője volt.

A távhőszolgáltatásban eltöltött több mint három évtizedes munkássága alatt komoly elhivatottsággal küzdött azért, hogy a távhőszolgáltatás, mint környezetbarát és energia hatékony szolgáltatás, egyre nagyobb teret nyerjen, és végre betölthesse a hazai energiapolitikában megérdemelt helyét.

Szakmai szervezetekben betöltött tisztségei:

  • 1997-től a Magyar Távhőszolgálatók Szakmai Szövetségének elnökségi tagja;
  • 2004-től az MMK hőszolgáltató tagozatának elnökségi tagja;        
  • 2007-től  MMK Hő- és Villamosenergia-tagozat elnökségi tag;
  • 2009-től a Vas megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Békéltető testület tagja.

Szakmai elismerések:

  • 1988. ETE díj;
  • 2002. Magyar Energetikai Társaság alapította Magyar Energetikáért díj;
  • 2005-ben megkapja a MATÁSZSZ által alapított Knuth Károly életmű díjat;
  • 2008 Vas Megyei Mérnöki Kamara Kiemelkedő Mérnöki Munkáért elismerés;
  • A Magyar Mérnöki Kamarában 2009-ben Ronkay Ferenc díj;
  • 2012.  Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Kulturális Tagozata elismerés;
  • BME Arany Diploma 2016-ban.

Egyéb társadalmi tevékenység:

  • 1991-től a Rákóczi Szövetség tagja 1996-tól a szombathelyi szervezetének alapító elnöke.

Kedves Jóska, a jóisten nyugosztaljon!